Eğitim Bilgileri
2003 - 2009
2003 - 2009Doktora
Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı, Türkiye
2001 - 2003
2001 - 2003Yüksek Lisans
Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı, Türkiye
1992 - 1997
1992 - 1997Lisans
Ege Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü, Türkiye
Yaptığı Tezler
2009
2009Doktora
Bacillus subtilis’den alfa-amilaz geninin klonlanması ve Pichia pastoris mayasında ekspresyonu
Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği
2003
2003Yüksek Lisans
Peroxidation of membrane lipids in minimally processed cucumbers packaged under modified atmospheres
Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği
Yabancı Diller
C1 İleri
C1 İleriİngilizce
Sertifika, Kurs ve Eğitimler
2015
2015Proje Döngüsü Yönetimi Eğitimi
Eğitim Yönetimi ve Planlama
Antalya Valiliği AB Projeleri Koordinasyon Merkezi
Araştırma Alanları
Gıda Mühendisliği
Gıda Bilimleri
Gıda Kimyası
Gıda Mikrobiyolojisi
Gıda Biyokimyası
Gıda Teknolojisi
Gıda Biyoteknolojisi
Hububat Teknolojisi
Mühendislik ve Teknoloji
Akademik Unvanlar / Görevler
2021 - Devam Ediyor
2021 - Devam EdiyorDoç. Dr.
Akdeniz Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü
2018 - 2021
2018 - 2021Dr. Öğr. Üyesi
Akdeniz Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü
2009 - 2018
2009 - 2018Yrd. Doç. Dr.
Akdeniz Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü
Verdiği Dersler
Yönetilen Tezler
2022
2022Yüksek Lisans
Uşak tipi tarhanada protein ve amino asitlerin analizi
Karakaş Budak B. (Danışman)
S.ANIL(Öğrenci)
2022
2022Yüksek Lisans
Maraş tipi tarhanada formülasyonun ve fermentasyon sürecinin ürünün gluten seviyesi ve bazı kalite özellikleri üzerine etkisi
Karakaş Budak B. (Danışman)
B.SARI(Öğrenci)
2018
2018Yüksek Lisans
Ekşi Maya ve Enzim Katkılarının Fermantasyon Sürecinde Tarhananın Gluten İçeriği Üzerine Etkisinin İncelenmesi
Karakaş Budak B. (Danışman)
S.İçen(Öğrenci)
2018
2018Yüksek Lisans
Biyoteknolojik Yöntemlerle Basidiomycetes Türü Mantarlardan Fonksiyonel Ürünlerin Eldesi
KARAKAŞ BUDAK B.
E.Bytyqi(Öğrenci)
2018
2018Doktora
Salep İçeriğinin Tespitinde Kullanılabilecek Moleküler Marker Geliştirilmesi Üzerine Araştırmalar
KARAKAŞ BUDAK B.
E.Kabacaoğlu(Öğrenci)
2015
2015Yüksek Lisans
Farklı Formülasyonlarla Hazırlanan Salep Benzeri İçeceklerin Reolojik ve Duyusal Özelliklerinin Belirlenmesi
KARAKAŞ BUDAK B.
A.Yılmaz(Öğrenci)
2013
2013Yüksek Lisans
Salda Gölünden İzole Edilen Alkalifilik Bakteri Suşlarının Siklodekstrin Glukanotransferaz (SGTaz) Enzimi Üretme Yetenekleri ve SGTaz Geni Üzerine Araştırmalar
KARAKAŞ BUDAK B.
E.Kabacaoğlu(Öğrenci)
2012
2012Yüksek Lisans
Bacillus sp. Kaynaklı Pullulanaz Enzimini Kodlayan Genin Klonlanması ve Ekspresyonu Üzerine Çalışmalar
KARAKAŞ BUDAK B.
F.Erden(Öğrenci)
SCI, SSCI ve AHCI İndekslerine Giren Dergilerde Yayınlanan Makaleler
2025
20251. Amino acids based total protein versus crude protein in mixed fermented food: Case study of tarhana
Varol S. A., Karakaş Budak B.
JOURNAL OF FOOD COMPOSITION AND ANALYSIS , cilt.142, sa.107380, ss.1-7, 2025 (SCI-Expanded)
2024
20242. Health benefits and risks of fermented foods—the PIMENTO initiative
Todorovic S., Akpinar A., Assunção R., Bär C., Bavaro S. L., Berkel Kasikci M., et al.
Frontiers in Nutrition
, cilt.11, 2024 (SCI-Expanded)
2023
20233. Elemental compositions and stable isotope signatures for determining the geographical origin of salep orchids collected from different regions of Turkey
BİLGİN A. K., CENGİZ M. F., KARAKAŞ BUDAK B., Gümüş C., Kılıç S. A., PERİNÇEK F., et al.
Journal of Applied Research on Medicinal and Aromatic Plants
, cilt.37, 2023 (SCI-Expanded)
2021
20214. Effect of sourdough starter and fungal proteases on gluten content and sensory properties of tarhana
Icen S., KARAKAŞ BUDAK B., CERTEL M.
INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY
, cilt.56, sa.5, ss.2557-2564, 2021 (SCI-Expanded)
2019
20195. Cloning and expression of pullulanase from Bacillus subtilis BK07 and PY22 in Pichia pastoris
Erden-Karaoglan F., Karakas-Budak B., KARAOĞLAN M., İNAN M.
PROTEIN EXPRESSION AND PURIFICATION
, cilt.162, ss.83-88, 2019 (SCI-Expanded)
2019
20196. Detection and quantification of salep with real time PCR utilizing the nr-ITS2 region
Kabacaoğlu E., KARAKAŞ BUDAK B.
JOURNAL OF THE SCIENCE OF FOOD AND AGRICULTURE
, cilt.99, sa.5, ss.2447-2454, 2019 (SCI-Expanded)
2017
20177. Heterologous expression of beta-gamma-type cyclodextrin glycosyltransferase of newly isolated alkaliphilic Bacillus sp SD5 in Pichia pastoris
Kabacaoglu E., KARAKAŞ BUDAK B.
STARCH-STARKE
, cilt.69, sa.9-10, 2017 (SCI-Expanded)
2011
20118. Determination of HMF in roasted flour/oil mixtures and effect of solvent used in the extraction procedure
AKPINAR K., Karakas B., Akca H., CERTEL M.
FOOD CHEMISTRY
, cilt.128, sa.3, ss.790-794, 2011 (SCI-Expanded)
2010
20109. Expression and characterization of Bacillus subtilis PY22 alpha-amylase in Pichia pastoris
Karakas B., Inan M., CERTEL M.
JOURNAL OF MOLECULAR CATALYSIS B-ENZYMATIC
, cilt.64, sa.3-4, ss.129-134, 2010 (SCI-Expanded)
2007
200710. Peroxidation of membrane lipids in minimally processed cucumbers packaged under modified atmospheres
Karakas B., Yıldız F.
FOOD CHEMISTRY
, cilt.100, sa.3, ss.1011-1018, 2007 (SCI-Expanded)
2007
200711. Residue contents of captan and procymidone applied on tomatoes grown in greenhouses and their reduction by duration of a pre-harvest interval and post-harvest culinary applications
CENGIZ M. F., Certel M., Karakas B., Gocmen H.
FOOD CHEMISTRY
, cilt.100, sa.4, ss.1611-1619, 2007 (SCI-Expanded)
Diğer Dergilerde Yayınlanan Makaleler
2025
20251. Gıda Patojenlerinde Antibiyotik Direnci: Yeni Tehditler ve Önlemler
Uras A., KARAKAŞ BUDAK B.
TURKISH JOURNAL OF AGRICULTURE: FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY , cilt.13, 2025 (Hakemli Dergi)
2020
20202. PARTIAL PURIFICATION AND CHARACTERIZATION OF AN EXTRACELLULAR METALLOPEPTIDASE PRODUCED BY Bacillus amyloliquefaciens FE-K1
Erem F., İnan M., Karakaş Budak B., Certel M.
TRAKYA UNIVERSITY JOURNAL OF NATURAL SCIENCES
, cilt.21, sa.1, ss.47-61, 2020 (Hakemli Dergi)
2020
20203. Sünme (Rope) Problemi Olan Ekmeklerden İzole Edilen Bacillus Türlerinin Enterotoksin Üretme Potansiyeli
Erem F., Certel M., Karakaş Budak B.
AKADEMIK GIDA , cilt.18, sa.1, ss.64-72, 2020 (ESCI)
2019
20194. Isolation, Identification and Evaluation of Enzyme Production Capacity of CGTase Producing Bacteria from Lakes Salda and Van/Turkey
Kabacaoğlu Paakkanen E., Karakaş Budak B.
BIOLOGICAL DIVERSITY AND CONSERVATION , cilt.12, sa.3, ss.152-158, 2019 (Hakemli Dergi)
2019
20195. Şekerleme ürününde nişastanın pullulan ile ikame edilmesinin lokumda nişasta jel yapısı üzerine etkisi
Karakaş Budak B.
Mediterranean Agricultural Sciences
, cilt.32, sa.3, ss.323-327, 2019 (Hakemli Dergi)
2017
20176. EFFECTS of ULTRAVIOLET IRRADIATION of BATTER and DIFFERENT BAKING METHODS on CAKE QUALITY
Konak U. I., CERTEL M., KARAKAŞ BUDAK B.
JOURNAL OF MICROBIOLOGY BIOTECHNOLOGY AND FOOD SCIENCES
, cilt.7, sa.2, ss.113-117, 2017 (ESCI)
2016
20167. Sensory and textural evaluation of gluten free biscuits containing buckwheat flour
Öksüz T., KARAKAŞ BUDAK B.
Cogent Food & Agriculture , cilt.2, sa.1, ss.1-7, 2016 (ESCI)
2012
20128. Katı Faz Fermantasyon Yöntemi ile Enzim Üretimi
KONAK Ü. İ., KARAKAŞ B., CERTEL M., EREM F.
AKADEMİK GIDA , cilt.10, sa.3, ss.84-92, 2012 (Hakemli Dergi)
2009
20099. Identification of Bacillus species isolated from ropey breads both with classical methods and API identification kits
EREM F., CERTEL M., KARAKAŞ B.
Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi , cilt.22, sa.2, ss.201-210, 2009 (Hakemli Dergi)
2009
200910. Farklı Depolama Koşullarında Normal ve Kepekli Ekmeklerin Mikrobiyolojik Özellikleri, Su Aktivitesi ve Sünme Durumunun Değişimi
CERTEL M., EREM F., KARAKAŞ B.
Gıda , cilt.34, sa.6, ss.351-358, 2009 (Hakemli Dergi)
2009
200911. Dondurulmuş Hamur ile Kısmi Olarak Pişirilip Dondurulmuş Hamurlardan Üretilen Beyaz Ekmeklerin Fiziksel Tekstürel ve Duyusal Özellikleri
CERTEL M., EREM F., KONAK Ü. İ., KARAKAŞ B.
Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi , cilt.22, sa.1, ss.91-102, 2009 (Hakemli Dergi)
2009
200912. Ambalaj Materyalinden Gıdaya Madde Göçü (Migrasyon) ve Ambalaj Kaynaklı Bulaşmalar
CERTEL M., KONAK Ü. İ., KARAKAŞ B., EREM F.
Hasad Gıda , cilt.24, sa.286, ss.32-39, 2009 (Hakemli Dergi)
2008
200813. Gıdalarda Mikrobiyal Bulaşmalar ve Bacillus Kaynaklı Gıda Zehirlenmeleri
CERTEL M., EREM F., KARAKAŞ B., KONAK Ü. İ.
Dünya Gıda , cilt.11, ss.76-81, 2008 (Hakemli Dergi)
2005
200514. Genetik yapısı değiştirilmiş organizmalar (GDO) ve gıda güvenliği
CERTEL M., KARAKAŞ B.
Hasad Gıda
, cilt.21, sa.246, ss.58-64, 2005 (Hakemli Dergi)
Hakemli Bilimsel Toplantılarda Yayımlanmış Bildiriler
2023
20231. Tek Hücre Proteinlerinin Et İkamesi Olarak Kullanım Potansiyeli
Bagherzadehsurbagh E., Aykın Dinçer E., Karakaş Budak B.
Kayseri Geleneksel Et ve Et Ürünleri Çalıştayı, Kayseri, Türkiye, 16 - 18 Kasım 2023, ss.1, (Özet Bildiri)
2022
20222. Gıda Güvencesi, Genetiği Değiştirilmiş Ürünler ve Etik
Karakaş Budak B.
AKETDER 1. Etik Araştırmaları Kongresi, Ankara, Türkiye, 13 - 14 Mayıs 2022, ss.134-135, (Özet Bildiri)
2022
20223. Importance of Morcella spp. on Nutrition and Health
Keser C., Çakmak G. A., Karakaş Budak B.
Gıda Kimyası Kongresi, Antalya, Türkiye, 3 - 06 Mart 2022, ss.6, (Özet Bildiri)
2019
20194. Determining the effect of supplementation of growth medium with spent carob pod pulp for concurrent production of Trametesversicolor laccase and glucans
KARAKAŞ BUDAK B., Bytyqi E.
2nd International Eurasian Conference on Biological and Chemical Sciences (EurasianBioChem 2019), Ankara, Türkiye, 28 - 29 Haziran 2019, ss.641, (Özet Bildiri)
2019
20195. Tarhana: a source of gluten in the diet and potential methods of producing gluten-free tarhana
KARAKAŞ BUDAK B.
AgroFood - International Conference on Agronomy and Food Science Technology, İstanbul, Türkiye, 20 - 21 Haziran 2019, ss.91, (Özet Bildiri)
2018
20186. Glucomannan compositions of salep powder for the determination of salep and its adulteration
CENGİZ M. F., Bilgin A. K., Basançelebi O., Gümüş C., KARAKAŞ BUDAK B.
International Conference on Raw Materials to Processed Foods, Antalya, Türkiye, 11 - 13 Nisan 2018, ss.64, (Tam Metin Bildiri)
2017
20177. Comparison of glucomannan and starch contents of salep collected from five different regions of Turkey
CENGİZ M. F., Gümüş C., KARAKAŞ BUDAK B., Bilgin A. K., Basançelebi O.
International Final Conference Interactive Conservation Platform for Orchids Native to Greece and Turkey (ICON), Antalya, Türkiye, 18 - 21 Nisan 2017, ss.10, (Özet Bildiri)
2016
20168. Determination of salep adulteration with starches and gums using the DSC technique
ÇAM İ. B., CENGİZ M. F., GÜMÜŞ C., KARAKAŞ B.
2nd Congress on Food Structure Design, Antalya, Türkiye, 26 - 28 Ekim 2016, cilt.1, sa.1, ss.136, (Tam Metin Bildiri)
2016
20169. Recombinant production of bacterial cyclodextrin glycosyltransferase enzyme in the yeast Pichia pastoris
Kabacaoğlu E., KARAKAŞ BUDAK B.
FoodMicro2016, Dublin, İrlanda, 19 - 22 Temmuz 2016, ss.163, (Tam Metin Bildiri)
2016
201610. Exploiting Genetic Sources from Alkali Lakes; isolation of alkaliphilic bacteria from soda lakes in Turkey and their utilization for production of CGTase
Kabacaoğlu E., KARAKAŞ BUDAK B.
Symposium on EuroAsian Biodiversity, Antalya, Türkiye, 23 - 27 Mayıs 2016, ss.118, (Özet Bildiri)
2016
201611. More education better service for consumers in a highlight celiac
Saarela A., KARAKAŞ BUDAK B.
I. International Conference on Tourism Dynamics and Trends, Antalya, Türkiye, 4 - 07 Mayıs 2016, ss.37, (Özet Bildiri)
2016
201612. Cloning and expression of pullulanase from Bacillus subtilis BK07 and PY22 in Pichia pastoris
Erden Karaoğlan F., Karaoğlan M., KARAKAŞ BUDAK B., İNAN M.
Pichia2016, Antalya, Türkiye, 3 - 06 Nisan 2016, ss.55, (Tam Metin Bildiri)
2015
201513. The gluten-free diet and differences in nutrient composition of selected food products
Murzoğlu Z., KARAKAŞ BUDAK B.
2nd International Congress of Agriculture, Food and Gastronomy, Antalya, Türkiye, 8 - 12 Nisan 2015, ss.220, (Tam Metin Bildiri)
2014
201414. İnülin, gıdalarda kullanımı ve prebiyotik etkisi
Aydın B., KARAKAŞ BUDAK B.
2. Ulusal Probiyotik ve Fonksiyonel Gıdalar Kongresi, Antalya, Türkiye, 2 - 04 Ekim 2014, ss.5, (Tam Metin Bildiri)
2013
201315. Confectionery starch gel texture: effect of starch substitution with pullulan
Mucuk T., KARAKAŞ BUDAK B.
2nd Traditional Foods From Adriatics to Caucusus, Struga-Ohrid, Makedonya, 24 - 26 Ekim 2013, ss.612, (Tam Metin Bildiri)
2013
201316. Gıdalarda katkı maddesi olarak kullanılan steviol glikozitleri ve güvenliği
Sukuşu E., Karakaş Budak B.
İç Anadolu Bölgesi 1. Tarım ve Gıda Kongresi, Niğde, Türkiye, 2 - 04 Ekim 2013, ss.321, (Tam Metin Bildiri)
2012
201217. Yalancı Tahıl (Pseudocereal): Kinoa
CERTEL M., KONAK Ü. İ., EREM F., KARAKAŞ B.
11. Gıda Kongresi, Hatay, Türkiye, 10 - 12 Ekim 2012, cilt.1, ss.331, (Özet Bildiri)
2011
201118. Farklı formülasyonlarda hazırlanan glutensiz bisküvilerin besinsel, duyusal ve tekstürel özelliklerinin belirlenmesi
ÖKSÜZ T., KARAKAŞ B., KONAK Ü. İ., EREM F.
7. Gıda Mühendisliği Kongresi, Ankara, Türkiye, 24 - 26 Kasım 2011, ss.107, (Tam Metin Bildiri)
2011
201119. Glutamik asit üretimi
KONAK Ü. İ., EREM F., CERTEL M., KARAKAŞ B.
7. Gıda Mühendisliği Kongresi, Ankara, Türkiye, 24 - 26 Kasım 2011, cilt.1, ss.171, (Özet Bildiri)
2011
201120. Bacillus türlerinin bakteriyosin üretimi
EREM F., KONAK Ü. İ., KARAKAŞ B., CERTEL M.
7. Gıda Mühendisliği Kongresi, Ankara, Türkiye, 24 - 26 Kasım 2011, cilt.1, ss.108, (Özet Bildiri)
2011
201121. Peptidases used in the food industry
EREM F., KONAK Ü. İ., KARAKAŞ BUDAK B., CERTEL M.
International Foods Congress Novel Approaches in Food Industry (NAFI2011), İzmir, Türkiye, 26 - 29 Mayıs 2011, ss.1045, (Tam Metin Bildiri)
2011
201122. Effect of partial substitution of buckwheat flour with starches and formulation with egg white on the sensory and textural quality of buckwheat bread
Bilgin A. K., Ünver E. S., KARAKAŞ BUDAK B., EREM F.
Novel Approaches in Food Industry (NAFI), İzmir, Türkiye, 26 - 29 Mayıs 2011, ss.646, (Tam Metin Bildiri)
2011
201123. Single Cell Protein-an alternative source
KONAK Ü. İ., EREM F., KARAKAŞ B., CERTEL M.
International Foods Congress Novel Approaches in Food Industry, İzmir, Türkiye, 26 - 29 Mayıs 2011, ss.1062, (Özet Bildiri)
2010
201024. Physical, Textural and Sensory Characteristics of Hybrid Potatoes Bred from the Marfona Variety
KONAK Ü. İ., EREM F., CERTEL M., KARAKAŞ B.
1st International Congress On Food Technology, Antalya, Türkiye, 3 - 06 Kasım 2010, ss.340, (Tam Metin Bildiri)
2010
201025. Techniques for detection of food aroma compounds
ŞAHİN H., KARAKAŞ B.
1st International Congress on Food Technology, Antalya, Türkiye, 3 - 06 Kasım 2010, ss.10, (Özet Bildiri)
2010
201026. Physical, Textural and Sensory Evaluation of Noodles Produced from Semolina, Wheat and Buckwheat Flour
EREM F., KONAK Ü. İ., KARAKAŞ B., DURAK N., ALTINDAĞ G.
1st International Congress On Food Technology, Antalya, Türkiye, 3 - 06 Kasım 2010, ss.365, (Tam Metin Bildiri)
2010
201027. Color Values, Textural Properties and Sensory Qualities of Oven Baked Hybrid Potatoes Bred from the Marfona Variety
KONAK Ü. İ., EREM F., CERTEL M., KARAKAŞ B.
1st International Congress On Food Technology, Antalya, Türkiye, 3 - 06 Kasım 2010, ss.331, (Tam Metin Bildiri)
2010
201028. Trabzon Vakfıkebir Ekmeği
KONAK Ü. İ., EREM F., KARAKAŞ B., CERTEL M.
1st International Symposium on Traditional Foods from Adriatic to Caucaus, Tekirdağ, Türkiye, 15 - 17 Nisan 2010, ss.560-561, (Tam Metin Bildiri)
2010
201029. Un Helvası-Fırında kavurma uygulaması esnasında HMF oluşumunun izlenmesi
AKPINAR K., AKÇA H., KARAKAŞ B., CERTEL M.
The 1st International Symposium on “Traditional Foods from Adriatic to Caucasus, Tekirdağ, Türkiye, 15 - 17 Nisan 2010, ss.508-509, (Tam Metin Bildiri)
2010
201030. Simidin tarihçesi ve üretimi
Erem F., Konak Ü. İ., KARAKAŞ BUDAK B., CERTEL M.
1st International Symposium on Traditional Foods from Adriatic to Caucasus, Tekirdağ, Türkiye, 15 - 17 Nisan 2010, ss.558-559, (Tam Metin Bildiri)
2010
201031. Çeşitli Koşullarda Kavrularak Üretilen Çitlembik Ezmelerinin Uçucu Yağ Bileşimi
CERTEL M., KARAKAŞ B., CENGİZ M. F., EREM F., KONAK Ü. İ.
1st International Symposium on Traditional Foods from Adriatic to Caucaus, Tekirdağ, Türkiye, 15 - 17 Nisan 2010, (Tam Metin Bildiri)
2009
200932. Farklı kavurma işlemleriyle elde edilen çitlembik ezmesinin sürülebilirlik özelliklerinin belirlenmesi
KARAKAŞ B., CERTEL M., EREM F., KONAK Ü. İ.
6. Gıda Mühendisliği Kongresi, Antalya, Türkiye, 6 - 08 Kasım 2009, cilt.1, ss.229-234, (Tam Metin Bildiri)
2009
200933. Çölyak hastalığı ve ekşi maya kullanımı
EREM F., CERTEL M., KARAKAŞ B., KONAK Ü. İ.
6. Gıda Mühendisliği Kongresi, Antalya, Türkiye, 6 - 08 Kasım 2009, cilt.1, ss.277-281, (Tam Metin Bildiri)
2009
200934. Enzime Dirençli Nişasta’nın İşlevsel Özellikleri
KONAK Ü. İ., CERTEL M., KARAKAŞ B., EREM F.
6. Gıda Mühendisliği Kongresi, Antalya, Türkiye, 6 - 08 Kasım 2009, cilt.1, ss.565-569, (Tam Metin Bildiri)
2008
200835. Expression and characterization of Bacillus subtilis PY22 alfa-amylase in Pichia pastoris
KARAKAŞ B., İNAN M., CERTEL M.
International Enzyme Engineering Symposium (IEES), Aydın, Türkiye, 1 - 05 Ekim 2008, ss.52, (Özet Bildiri)
2006
200636. Kapiler Elektroforez Tekniği ve Gıda Analizlerinde Kullanım Olanakları - Tahıl Proteinlerinin Analizine Getirdiği Açılımlar
KARAKAŞ B., CERTEL M.
Türkiye 9. Gıda Kongresi, Bolu, Türkiye, 24 - 26 Mayıs 2006, cilt.1, ss.361-364, (Tam Metin Bildiri)
2006
200637. Antalya Yöresinde Tüketilen Yenebilir Bazı Yabani Bitkilerin Nitrat ve Nitrit İçerikleri
CERTEL M., ŞIK B., CENGİZ M. F., KARAKAŞ B.
Türkiye 9. Gıda Kongresi, Bolu, Türkiye, 24 - 26 Mayıs 2006, ss.263-266, (Tam Metin Bildiri)
2006
200638. Peroxidation of membrane lipids in chilled cucumber mezocarp tissue and the effect of several dipping applications
KARAKAŞ BUDAK B., Yıldız F.
3rd Central European Congress on Food (CEFood 2006), Sofia, Bulgaristan, 22 - 24 Mayıs 2006, ss.149, (Tam Metin Bildiri)
2005
200539. Enzymatic methods in the deternination of food components
KARAKAŞ BUDAK B., ÖZDEMİR F.
1st International Food and Nutrition Congress, İstanbul, Türkiye, 15 - 18 Haziran 2005, ss.206, (Tam Metin Bildiri)
2004
200440. Menengiç (Pistacia terebinthus L.) Ağacı meyvesinin (çitlembik) değerlendirilme olanakları
KARAKAŞ BUDAK B., CERTEL M.
Geleneksel Gıdalar Sempozyumu, Van, Türkiye, 23 - 24 Eylül 2004, ss.46-49, (Tam Metin Bildiri)
2003
200341. Biyoaktif süt bileşenlerinin uluslararası pazar potansiyeli ve Türkiye’de ekonomik üretimi: laktoferrin ve laktoperoksidaz
Yıldız F., KARAKAŞ BUDAK B., Erdem S.
Süt Endüstrisinde Yeni Eğilimler Sempozyumu (SEYES), İzmir, Türkiye, 22 - 23 Mayıs 2003, ss.35, (Tam Metin Bildiri)
Kitaplar
2024
20241. Gıda Güvenliği ve Sağlık
Karakaş Budak B., Varol S. A.
Moleküler ve Hücresel Sağlıkta Stratejik Gıdalar ve Hassas Beslenme, Fatih Yıldız, Editör, Ankara Nobel Tıp Kitabevleri Ltd. Şti., Ankara, ss.309-316, 2024
2024
20242. Fermente Gıdalarda Yeni Yaklaşımlar
KARAKAŞ BUDAK B.
Gıda Endüstrisi ve Beslenmede Yeni Akımlar, KARAKAYA SİBEL, Editör, Türkiye Klinikleri, Ankara, ss.21-27, 2024
2015
20153. Mikrobiyal Enzimler
Karakaş B.
Endüstriyel Mikrobiyolojiye Giriş, Turhan Irfan, Editör, Palme Yayıncılık, Ankara, ss.133-143, 2015
2015
20154. Sağlık Bakım Ürünleri
Karakaş B.
Endüstriyel Mikrobiyolojiye Giriş, Turhan İrfar, Editör, Plame Yayıncılık, Ankara, ss.165-178, 2015
Desteklenen Projeler
2021 - 2024
2021 - 2024Protein Kaynağı ve Et İkame Maddesi Olarak Antalya ve Çevresinde Doğal Olarak Yetişen Lactarius ve Morchella Türlerinin Biyoteknolojik Üretimi
TÜBİTAK Projesi
Karakaş Budak B. (Yürütücü), Yatmaz E., Akgül H., Öziyci H. R.
2021 - 2022
2021 - 2022Uşak tipi Tarhanada Protein ve Amino Asitlerin Analizi
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
KARAKAŞ BUDAK B. (Yürütücü), VAROL S. A.
2021 - 2022
2021 - 2022Maraş Tipi Tarhanada Formülasyonun ve Fermentasyon Sürecinin Ürünün Gluten Seviyesi ve Bazı Kalite Özellikleri Üzerine Etkisi
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
KARAKAŞ BUDAK B. (Yürütücü), Sarı B.
2018 - 2021
2018 - 2021Heterologous expression of beta-gamma-type cyclodextrin glycosyltransferase of newly isolated alkaliphilic Bacillus sp SD5 in Pichia pastoris
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
KARAKAŞ BUDAK B. (Yürütücü), Kabacaoğlu E.
2016 - 2018
2016 - 2018Salep İçeriğinin Tespiti İçin Moleküler Marker Geliştirilmesi Üzerine Araştırmalar
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
KARAKAŞ BUDAK B. (Yürütücü), İNAN M.
2011 - 2012
2011 - 2012Bacillus sp.'den pullulanaz enzimini kodlayan genin izolasyonu, metanol indüksiyonlu hücre dışı üretim Pichia pastoris'te klonlanması ve rekombinant enzimin karakterizasyonu
TÜBİTAK Projesi
KARAKAŞ BUDAK B. (Yürütücü)
Burslar
2008 - 2009
2008 - 2009