Tek Hücre Proteinlerinin Et İkamesi Olarak Kullanım Potansiyeli


Bagherzadehsurbagh E., Aykın Dinçer E., Karakaş Budak B.

Kayseri Geleneksel Et ve Et Ürünleri Çalıştayı, Kayseri, Türkiye, 16 - 18 Kasım 2023, ss.1

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Kayseri
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.1
  • Akdeniz Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Proteinler, insan diyetinin temel üç besin maddesinden biridir. Ancak, iklim değişikliği, dünya nüfusundaki artış, yaşam koşullarının değişmesi gibi nedenlerden dolayı proteinlerin üretimi ve ilgili kaynaklara erişim zorlaşmaktadır. Özellikle son yıllarda alternatif ve sürdürülebilir protein kaynakları araştırılmakta ve mevcut ürünlere ikame ürünler geliştirilmeye çalışılmaktadır. Tek hücre proteinleri, alternatif protein kaynaklarından olup, genellikle bakteri, alg veya fungusların ölü ve kuru hücrelerinden oluşmaktadır. Bunlar arasından funguslar ve algler, daha yüksek bir protein içeriğine sahiptir. Ayrıca, fungusların insanlara filogenetik açısından daha yakın olması sebebiyle, fungal proteinlerin biyoyarayışlılığının daha yüksek olduğu bilinmektedir. Et ikamesi olarak kullanılan funguslar, genelde batık kültür yöntemiyle geliştirilir ve hücreler ya küçük kürecikler şeklinde kümelenmiş ya da lif halinde bütün besiyeri içerisinde dağılmış olarak elde edilir. Biyokütle olarak bilinen bu hücreler, besiyerinden ekstrakte edildikten sonra dondurma, kurutma ve ısıl işlem gibi farklı işlemlere tabi tutularak istenilen ürüne dönüştürülebilir. Özellikle kurutulmuş formu, gıda ürünlerinin proteince güçlendirilmesi amacıyla gıda takviyesi olarak veya et ürünlerinde belli oranlarda et yerine kullanılarak et ikamesi olarak değerlendirilmektedir. Öte yandan, tamamen fungal proteinlerden de ticari et benzeri ürünler üretilebilmektedir. Bu derlemede tek hücre proteinlerinin üretimi, et ürünlerinde kullanımı ve potansiyel geliştirilebilecek ürünler ile ilgili güncel bilgilerden bahsedilmiştir.