Genel Bilgiler

Kurum Bilgileri: Fen Fakültesi, Fizik Bölümü, Nükleer Fizik
WoS Araştırma Alanları: Nükleer Bilimi Ve Teknolojisi, Temel Bilimler (Sci), Fizik Nükleer, Fizik
Avesis Araştırma Alanları: Fizik, Nükleer Fizik, Genel Nükleer Tepkimeler, Nükleer yapı, Parçacık fiziği ve nükleer fizikte deneysel yöntemler ve enstrümantasyon, Temel Bilimler

Metrikler

Yayın

212

Atıf (WoS)

3100

H-İndeks (WoS)

31

Atıf (Scopus)

4428

H-İndeks (Scopus)

36

Proje

18

Tez Danışmanlığı

5

Açık Erişim

47
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları

Biyografi

Prof. Dr. İsmail Boztosun (Fizik Bölümü/Akdeniz Üniversitesi):

 

10 Ocak 1973’te Kayseri’de doğdu. Oxford Üniversitesi Fizik Bölümü Nükleer Fizik Bilim dalında sürdürdüğü doktorasını 2000 yılında ödül alarak tamamladı. Doktora çalışmaları süresince aynı üniversitede öğretim elemanı olarak görev yaptı. Nükleer reaksiyonlara ilişkin geliştirdiği “yeni çiftlenim potansiyeli (a new coupling potential)” konusu ile uzun süredir açıklanamayan birçok reaksiyon gözlenebilirlerini açıkladı. Avustralya Ulusal Üniversitesinde yapılan deneyler modelin başarılı olduğunu gösterdi. Doktorasından sonra, 2000-2002 yılları arasında İngiltere Portsmouth Üniversitesi’nde Uygulamalı Matematik alanında çalıştı. Burada, kısmi diferansiyel denklemlerin yeni bir nümerik yöntem ile çözümlenmesi üzerine yürüttüğü çalışmaları, EPSRC tarafından desteklendi.

 

2002’de ülkemize dönerek, Erciyes Üniversitesi Fizik Bölümünde Yardımcı Doçent, 2005’te Doçent ve 2010’da Akdeniz Üniversitesi’nde Profesör olmuştur. Kurmuş olduğu Nükleer Fizik Grubu ile hem nükleer fizik hem de uygulamalı matematik alanında uluslararası atıf endeksleri kapsamındaki dergilerde birçok makale yayınladı ve bu çalışmalarına çok sayıda atıf ve patent almıştır.

 

Kurmuş olduğu Nükleer Fizik Grubu ile ülkemizdeki başarıları:

  • Ülkemizin kendi Elektron Hızlandırıcısına sahip ilk ve tek Nükleer Araştırma ve Uygulama Merkezi NUBA’yı kurmuştur.
  • Ülkemizin ilk fotonükleer reaksiyonu ve foto-fizyonunu kendi makine teçhizatı ve hazırladığı hedef çekirdekler ile Akdeniz Üniversitesinde yapmıştır.
  • Ülkemizin yetkin ve sertifikalı ilk hızlandırıcı grubunu kurmuştur.
  • A’dan-Z’ye Nükleer tekniklerin endüstriyel ve sanayi uygulamalarını yaparak NUBA Müdürlüğünü yürüttüğü 3 yılda 18 Milyon TL gelir sağlamıştır.
  • Nükleer Yapı analizleri için kullanılan Bohr Hamiltonyenini ilk kez üstel bir potansiyel için çözmüştür ve birçok ağır çekirdeğin yapısını eş zamanlı açıklamıştır.
  • Nükleer Reaksiyon analizleri için kullanılan Coupled-Channels modeline yeni bir yaklaşım getirmiştir ve bu model birçok reaksiyon gözlenebilirlerini eş zamanlı olarak açıklamıştır.

 

2005’te Türk Fizik Derneği tarafından verilen UNESCO 2005 Dünya Fizik Yılı Prof. Dr. Şevket Erk Genç Bilim İnsanı Ödülü’ne, 2007’de Türkiye Bilimler Akademisi Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödülü’ne (TÜBA-GEBİP), 2010 yılında TÜBİTAK Temel Bilimler Teşvik Ödülü’ne ve 2013 yılında Akdeniz Üniversitesi Özel Hizmet Ödülü’ne layık görülmüştür. Türk Fizik Derneği üyesidir. Türkiye Atom Enerjisi Kurumu ve TÜBİTAK Danışma Kurulu üyelikleri yapmaktadır.

 

Prof. Dr. İsmail Boztosun halen Akdeniz Üniversitesi, Fen Fakültesi, Fizik Bölümü’nde Nükleer Fizik Anabilim Dalı Başkanı olarak görev yapmaktadır. Evli ve iki çocuk babasıdır.

İletişim

E-posta
boztosun@akdeniz.edu.tr
Web Sayfası
nukleer.akdeniz.edu.tr
İş Telefonu
+90 242 310 2279
Fax Telefonu
+90 242 227 8911
Ofis
2