Eğitim Bilgileri
1988 - 1994
1988 - 1994Doktora
Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Gıda Bilimi Ve Teknolojisi, Türkiye
1985 - 1987
1985 - 1987Yüksek Lisans
Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Süt Teknolojisi, Türkiye
1979 - 1984
1979 - 1984Lisans
Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Süt Teknolojisi, Türkiye
Yaptığı Tezler
1993
1993Doktora
Değişik oranlarda hidrojen peroksit katılarak farklı ısıl işlem uygulanmış sütlerden beyaz peynir yapımı ve işlenen peynirlerin bazı kalite kriterlerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma
Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Gıda Bilimi Ve Teknolojisi
1987
1987Yüksek Lisans
Kış aylarında Samsun il merkezinde tüketime sunulan beyaz peynirlerin tüzük ve standarda uygunluğu üzerinde araştırmalar
Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Süt Teknolojisi
Yabancı Diller
B1 Orta
B1 Ortaİngilizce
Araştırma Alanları
Gıda Mühendisliği
Gıda Teknolojisi
Süt ve Süt Ürünleri Teknolojisi
Mühendislik ve Teknoloji
Akademik Unvanlar / Görevler
1997 - Devam Ediyor
1997 - Devam EdiyorDr. Öğr. Üyesi
Akdeniz Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü
Yönetimsel Görevler
2017 - Devam Ediyor
2017 - Devam EdiyorFen Bilimleri Enstitüsü Uzmanlar Grubu Alt Komisyon Üyeliği
Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Bilimi Ve Teknolojisi
2013 - Devam Ediyor
2013 - Devam EdiyorBurs ve Sosyal Hizmetler Komisyon Üyeliği
Akdeniz Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü
Verdiği Dersler
Yönetilen Tezler
2018
2018Yüksek Lisans
Yenilebilir Kıvamda Üretilen Meyveli Kefirlerin Fizikokimyasal, Duyusal ve Mikrobiyolojik Özellikleri
ALPKENT Z.
G.AK(Öğrenci)
2013
2013Yüksek Lisans
Kurumadde Oranları Farklı Sütlerden Starter Kültür ve Dane İle Üretilen Set Tipi Kefirlerin Duyusal, Fizikokimyasal ve Mikrobiyolojik Özellikleri
ALPKENT Z.
F.Gülcan(Öğrenci)
2010
2010Doktora
Peyniraltı Suyundan Mikrobiyel Yağ Üretimi ve Üretilen Yağların Bazı Fiziksel ve Kimyasal Özelliklerinin Belirlenmesi
ALPKENT Z.
M.DEMİR(Öğrenci)
2009
2009Doktora
Cynara cardunculus L. Bitkisinden Elde Edilen Cardosin ve Rennin Enzimleriyle Üretilen Beyaz Peynirlerin Olgunlaşma Sürecinde Kimyasal, Biyokimyasal ve Duyusal Özelliklerinde Meydana Gelen Değişimlerin Belirlenmesi
ALPKENT Z.
A.GÖNCÜ(Öğrenci)
2006
2006Yüksek Lisans
Keçiboynuzu Pekmezli Dondurma Üretiminde Kullanılan Karragenan, Ksantan ve Keçiboynuzu Zamklarının Dondurmaların Kaliteleri Üzerine Etkisi
ALPKENT Z.
A.BADEM(Öğrenci)
2004
2004Yüksek Lisans
Starter Kültür ve Dane İle Üretilen Kefirlerden Yapılan Meyveli Dondurmalarda Depolama Sürecinde Meydana Gelen Değişimler
ALPKENT Z.
U.KUBAT(Öğrenci)
2001
2001Yüksek Lisans
Kefir Dondurması Üretimi ve Üretilen Dondurmaların Duyusal, Fiziksel, Kimyasal ve Mikrobiyolojik Özellikleri
ALPKENT Z.
M.DEMİR(Öğrenci)
2001
2001Yüksek Lisans
Starter Kültür Olarak Kefir, Yoğurt ve İthal Peynir Kültürü Kullanılarak Üretilen Beyaz Peynirlerin Duyusal ve Kimyasal Özellikleri
ALPKENT Z.
A.GÖNCÜ(Öğrenci)
2001
2001Yüksek Lisans
Starter öncü olarak kefir, yoğurt ve ithal peynir kültürü kullanarak üretilen beyaz peynirlerin duyusal ve kimyasal özellikleri
ALPKENT Z. (Danışman)
A.Göncü(Öğrenci)
SCI, SSCI ve AHCI İndekslerine Giren Dergilerde Yayınlanan Makaleler
2013
20131. Oil production by Mortierella isabellina from whey treated with lactase
DEMİR M., TURHAN İ., KÜÇÜKÇETİN A., ALPKENT Z.
BIORESOURCE TECHNOLOGY
, cilt.128, ss.365-369, 2013 (SCI-Expanded)
2005
20052. Chemical, microbiological and sensory characterization of Halloumi cheese produced from ovine, caprine and bovine milk
MILCI S., GONCU A., Alpkent Z., YAYGIN H.
INTERNATIONAL DAIRY JOURNAL
, cilt.15, sa.6-9, ss.625-630, 2005 (SCI-Expanded)
2005
20053. Sensory and chemical properties of white pickled cheese produced using kefir, yoghurt or a commercial cheese culture as a starter
GONCU A., Alpkent Z.
INTERNATIONAL DAIRY JOURNAL
, cilt.15, sa.6-9, ss.771-776, 2005 (SCI-Expanded)
Diğer Dergilerde Yayınlanan Makaleler
2018
20181. Production of Ice Cream with Carob Bean Pekmez (Molasses)
Badem A., ALPKENT Z.
International Journal of Environment, Agriculture and Biotechnology , cilt.3, sa.1, ss.28-32, 2018 (Hakemli Dergi)
1997
19972. Hurşit, A. K. Temiz, H. Süt tozlarında fiziksel özelliklerin etkileşimi 1. Fiziksel özelliklerin özgül hacme etkisi
ALPKENT Z.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi , sa.12, ss.23-34, 1997 (Hakemli Dergi)
1990
19903. Oysun, G. Özen, N., Öztürtk, E. Peynir suyunun sağmal süt ineklerinin beslenmesinde kullanılma olanakları ve bunun sütün kompozisyonuna etkisi
ALPKENT Z.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi , cilt.5, sa.1-2, ss.65-75, 1990 (Hakemli Dergi)
1989
19894. Uraz, T. Samsun'da tüketime sunulan beyaz peynirlerin TS 591 açısından kimyevi nitelikleri
ALPKENT Z.
Standard , sa.328, ss.23-28, 1989 (Hakemli Dergi)
1988
19885. Uraz, T. Samsun il merkezinde tüketime sunulan beyaz peynirlerin duyusal nitelikler bakımından standarda uygunluğu üzerinde bir araştırma
ALPKENT Z.
Standard , sa.324, ss.42-46, 1988 (Hakemsiz Dergi)
1988
19886. Oysun, G. Laktoperoksidaz/Tiyosiyanat/Hidrojen peroksit sistemi aktivasyonunun beyaz peynirin bazı özellikleri üzerine etkisi
ALPKENT Z.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi , cilt.3, sa.2, ss.177-194, 1988 (Hakemli Dergi)
1988
19887. Oysun, G.Peynirsuyu proteininin farklı PH derecelerinde ısı ile denatürasyonu
ALPKENT Z.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi , cilt.3, sa.1, ss.51-62, 1988 (Hakemli Dergi)
Hakemli Bilimsel Toplantılarda Yayımlanmış Bildiriler
2016
20161. Microbial oil production from whey by using Mortierella ramanniana
Demir M., Turhan İ., Küçükçetin A., Alpkent Z.
NABEC, Maine, Amerika Birleşik Devletleri, 31 Ağustos - 03 Eylül 2016, ss.1, (Özet Bildiri)
2015
20152. Enhanced microbial oil production from whey by using Mortierella isabellina
DEMİR M., KÜÇÜKÇETİN A., TURHAN İ., ALPKENT Z.
Northeast Agricultural & Biological Engineering Conference, Newark, Delaware, Amerika Birleşik Devletleri, 12 - 15 Temmuz 2015, cilt.1, ss.2, (Tam Metin Bildiri)
2015
20153. Enhanced microbial oil production from whey by using Mortierella isabellina
DEMİR M., KÜÇÜKÇETİN A., TURHAN İ., ALPKENT Z.
Northeast Agricultural & Biological Engineering Conference, Newark, Amerika Birleşik Devletleri, 12 - 15 Temmuz 2015, ss.20, (Özet Bildiri)
2015
20154. Enhanced microbial oil production from whey by using Mortierella isabellina
DEMİR M., KÜÇÜKÇETİN A., TURHAN İ., ALPKENT Z.
Northeast Agricultural & Biological Engineering Conference, Newark, Delaware, Amerika Birleşik Devletleri, 12 - 15 Temmuz 2015, cilt.1, ss.2, (Tam Metin Bildiri)
2007
20075. Physical, Chemical, Microbiological and Organoleptic Properties of Probiotic Yoghurt
KÜÇÜKÇETİN A., ALPKENT Z., Gönül A.
5th NIZO Dairy Conference Prospects for Flavour Formation and Perception, Hollanda, 1 - 04 Temmuz 2007, cilt.1, ss.10, (Özet Bildiri)
2006
20066. Gıdalarda Bulunan Antioksidan Maddeler ve İnsan Sağlığı Üzerine Etkileri
ALPKENT Z., DEMİR M.
Türkiye 9. Gıda Kongresi, Bolu, Türkiye, 24 - 26 Mayıs 2006, ss.175-178, (Tam Metin Bildiri)
2005
20057. Single Cell Oils
DEMİR M., ALPKENT Z.
1st International Food and Nutrition Congress, İstanbul, Türkiye, 15 - 18 Haziran 2005, ss.221, (Tam Metin Bildiri)
2004
20048. Kefir ve kefirin sağlık üzerine etkileri
ALPKENT Z., DEMİR M.
Geleneksel Gıdalar Sempozyumu, Van, Türkiye, 23 - 24 Eylül 2004, ss.257-262, (Tam Metin Bildiri)
2004
20049. Demir, M. Kefir ve kefirin sağlık üzerine etkileri
ALPKENT Z.
Geleneksel Gıdalar Sempozyumu, Van, Türkiye, 23 - 24 Eylül 2004, ss.257-262, (Tam Metin Bildiri)
2004
200410. Farklı şekillerde buzdolabı sıcaklığında saklanan kefir danelerinin asit geliştirme yeteneklerinin belirlenmesi
ALPKENT Z., DEMİR M., GÖNCÜ A.
Türkiye 8. Gıda Kongresi, Bursa, Türkiye, 26 - 28 Mayıs 2004, ss.15, (Tam Metin Bildiri)
2004
200411. Göncü, A. Laktuloz ve kullanım amaçları
ALPKENT Z.
Türkiye 8. Gıda Kongresi, Bursa, Türkiye, 26 - 28 Mayıs 2004, ss.34, (Özet Bildiri)
2004
200412. Demir, M. Production of kefir ice cream and the physical, chemical, microbiological and organoleptic properties of produced ıce cream
ALPKENT Z.
TÜBİTAK Recent developments in dairy science and technology international symposium, Isparta, Türkiye, 24 - 28 Mayıs 2004, ss.306-312, (Tam Metin Bildiri)
2004
200413. Production of kefir ice-cream and the physical, chemical, microbiological and organoleptic properties of produced ice-creams
DEMİR M., ALPKENT Z.
International Dairy Symposium, Isparta, Türkiye, 24 - 28 Mayıs 2004, ss.306-312, (Tam Metin Bildiri)
0
014. Antalya Semt Pazarlarında Satışa Sunulan Beyaz, Kaşar ve Tulum Peyniri Örneklerinin Bazı Fizikokimyasal Özellikleri ile Nitrat ve Nitrit İçeriklerinin Belirlenmesi
KÜÇÜKÇETİN A., DEMİR M., ŞIK B., ALPKENT Z.
Türkiye 8. Gıda Kongresi, Bursa, Türkiye, ss.59, (Özet Bildiri)
0
015. Antalya Semt Pazarlarında Satışa Sunulan Beyaz, Kaşar ve Tulum Peyniri Örneklerinin Bazı Fizikokimyasal Özellikleri ile Nitrat ve Nitrit İçeriklerinin Belirlenmesi
KÜÇÜKÇETİN A., DEMİR M., ŞIK B., ALPKENT Z.
Türkiye 8. Gıda Kongresi, Bursa, Türkiye, ss.59, (Özet Bildiri)
2004
200416. Antalya Semt Pazarlarında Satışa Sunulan Beyaz, Kaşar ve Tulum Peyniri Örneklerinin Bazı Fizikokimyasal Özellikleri ile Nitrat ve Nitrit İçeriklerinin Belirlenmesi
KÜÇÜKÇETİN A., DEMİR M., ŞIK B., ALPKENT Z.
Türkiye 8. Gıda Kongresi, Bursa, Türkiye, 1 - 04 Mayıs 2004, ss.59, (Özet Bildiri)
2003
200317. Göncü, A. Starter kültür olarak kefir, yoğurt ve ithal peynir kültürü kullanılarak üretilen beyaz peynirlerin duyusal ve kimyasal özellikleri
ALPKENT Z.
3. Gıda Mühendisliği Kongresi, Ankara, Türkiye, 2 - 04 Ekim 2003, ss.51-56, (Tam Metin Bildiri)
2000
200018. Küçükçetin, A. Farklı sıcaklıklarda muhafaza edilen kefirlerin duyusal, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik özelliklerinde meydana gelen değişimler
ALPKENT Z.
VI. Süt ve Süt Ürünleri Sempozyumu, Tekirdağ, Türkiye, 20 - 22 Mayıs 2000, ss.363-373, (Tam Metin Bildiri)
2000
200019. Farklı Sıcaklıklarda Muhafaza Edilen Kefirlerin Duyusal, Fiziksel, Kimyasal ve Mikrobiyolojik Özelliklerinde Meydana Gelen Değişmeler.
ALPKENT Z., KÜÇÜKÇETİN A.
VI. Süt ve Süt Ürünleri Sempozyumu, Tekirdağ, Türkiye, 1 - 04 Mayıs 2000, ss.363-373, (Tam Metin Bildiri)
0
020. Farklı Sıcaklıklarda Muhafaza Edilen Kefirlerin Duyusal, Fiziksel, Kimyasal ve Mikrobiyolojik Özelliklerinde Meydana Gelen Değişmeler.
ALPKENT Z., KÜÇÜKÇETİN A.
VI. Süt ve Süt Ürünleri Sempozyumu, Tekirdağ, Türkiye, (Tam Metin Bildiri)
Kongre ve Sempozyum Katılımı Faaliyetleri
01 Kasım 2017 - 01 Kasım 2017
01 Kasım 2017 - 01 Kasım 2017Süt ve Süt Ürünlerinde Biyoaktif Peptitler
Katılımcı
Antalya-Türkiye
01 Kasım 2017 - 01 Kasım 2017
01 Kasım 2017 - 01 Kasım 2017Kurumadde Oranları Farklı Sütlerden Starter Kültür ve Dane İle Üretilen Set Tipi Kefirlerin Fizikokimyasal Özellikleri
Katılımcı
Antalya-Türkiye
01 Temmuz 2015 - 01 Temmuz 2015
01 Temmuz 2015 - 01 Temmuz 2015Enhanced microbial oil production from whey by using Mortierella isabellina.
Katılımcı
Delaware-Amerika Birleşik Devletleri
01 Nisan 2015 - 01 Nisan 2015
01 Nisan 2015 - 01 Nisan 2015Cynara cardunculus L. bitkisinden elde edilen cardosin enzimi ve rennin enziminin farklı kombinasyonlarıyla üretilen beyaz peynirlerin mineral madde içerikleri.
Katılımcı
Nevşehir-Türkiye
01 Nisan 2014 - 01 Nisan 2014
01 Nisan 2014 - 01 Nisan 2014