Eğitim Bilgileri
2016 - 2019
2016 - 2019Yüksek Lisans
Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Türkiye
2012 - 2016
2012 - 2016Lisans
Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme Ve Diyetetik Bölümü, Türkiye
Araştırma Alanları
Beslenme ve Dietetik
Akademik Ünvanlar / Görevler
2017 - Devam Ediyor
2017 - Devam EdiyorAraştırma Görevlisi
Akdeniz Üniversitesi, Antalya Sağlık Yüksekokulu, Beslenme ve Diyetetik Bölümü
Makaleler
Tümü (13)
SCI-E, SSCI, AHCI (6)
SCI-E, SSCI, AHCI, ESCI (8)
ESCI (2)
Scopus (7)
TRDizin (1)
Diğer Yayınlar (4)
2024
20241. Adherence to the Mediterranean diet is associated with sustainable nutrition and environmental footprints on higher educated individuals
Kürklü N., Karaçil Ermumcu M. Ş., Suna G., Özyıldırım C., Tel Adigüzel K., Aydın M., et al.
International Journal of Environmental Health Research
, cilt.34, sa.10, ss.3478-3488, 2024 (SCI-Expanded, Scopus)
2023
20232. Evaluation of food insecurity and its association with food consumption and some variables among college students
Celik Ö. M., ÖZYILDIRIM C., KARAÇİL ERMUMCU M. Ş.
Journal of Health, Population and Nutrition
, cilt.42, sa.1, 2023 (SCI-Expanded, Scopus)
2023
20233. The factors associated with orthorexia nervosa in type 2 diabetes and their effect on diabetes self-management scores
KAMARLI ALTUN H., ÖZYILDIRIM C., Koç Ş., Aksoy H. N., Sağir B., Bozkurt M. S., et al.
Eating and Weight Disorders
, cilt.28, sa.1, 2023 (SCI-Expanded)
2023
20234. Turkish version of the ‘food and nutrition literacy questionnaire for Chinese school-age children’ for school-age adolescents: a validity and reliability study
Mengi Çelik Ö., KARAÇİL ERMUMCU M. Ş., ÖZYILDIRIM C.
BMC Public Health
, cilt.23, sa.1, 2023 (SCI-Expanded, Scopus)
2023
20235. Performance of triponderal mass index, body mass index z scores, and body mass index performance in the diagnosis of obesity in children and adolescents
ÖZYILDIRIM C., Unsal E. N., YABANCI AYHAN N.
Nutrition
, cilt.114, 2023 (SCI-Expanded, Scopus)
2023
20236. An alternative approach to obesity treatment: intermittent fasting
ÖZYILDIRIM C., UÇAR A.
Minerva endocrinology
, cilt.48, sa.3, ss.334-345, 2023 (SCI-Expanded, Scopus)
2023
20237. Adölesanlarda İnternet Bağımlılığının Yeme Davranışları, Obezite ve Uyku Kalitesi Üzerine Etkisinin Değerlendirilmesi
Seremet Kürklü N., Özyıldırım C., Karaçil Ermumcu M. Ş., Suna G., Kamarlı Altun H.
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi
, cilt.8, sa.2, ss.243-249, 2023 (Hakemli Dergi)
2023
20238. Supplementation use and diet changes during COVID-19 pandemic according to anxiety level and Mediterranean diet adherence
Doğan G., ÖZYILDIRIM C., YABANCI AYHAN N.
Clinical Nutrition ESPEN
, cilt.54, ss.122-129, 2023 (ESCI, Scopus)
2022
20229. THE EFFECTS OF FATTY ACIDS ON THE DEVELOPMENT OF TYPE 2 DIABETES
ÖZYILDIRIM C.
Gazi Sağlık Bilimleri Dergisi
, cilt.7, sa.2, ss.57-67, 2022 (Hakemli Dergi)
2021
202110. The Potential Effect of Dietary Modifications on the Management of Food Allergies
Ozyildirim C., Ayhan N. Y.
EGYPTIAN JOURNAL OF PEDIATRIC ALLERGY AND IMMUNOLOGY , cilt.19, ss.3-17, 2021 (ESCI)
2021
202111. Attitudes and Approaches of Nutrition and Dietetics Department Students Toward Complementary and Alternative Medical Treatment Methods: A Cross-Sectional Study
ÖZYILDIRIM C., KAYACAN A. G., KAYA S., SÖKÜLMEZ KAYA P.
E - Balıkesir Sağlık Bilimleri Dergisi (BSBD) , cilt.10, sa.1, ss.21-28, 2021 (Hakemli Dergi)
2020
202012. The Effect of Health Staff Working the Night Shift on Nutrition, Anthropometric Measurements, and the Risk of Cardiovascular Disease: A Sample From Samsun Province in Turkey
UZDİL Z., KAYA S., KAYACAN A. G., ÖZYILDIRIM C., SÖKÜLMEZ KAYA P., ASAL ULUS C.
Progress in Health Sciences
, cilt.10, sa.2, ss.6-14, 2020 (Hakemli Dergi)
2019
201913. Adölesanlarda Ortoreksiya Nervoza Varlığı ve Yeme Tutumunun İncelenmesi
UZDİL Z., KAYACAN A. G., ÖZYILDIRIM C., KAYA S., KILINÇ G. E., ASAL ULUS C., et al.
Samsun Sağlık Bilimleri Dergisi , cilt.4, sa.1, ss.8-13, 2019 (Hakemli Dergi)
Hakemli Bilimsel Toplantılarda Yayımlanmış Bildiriler
2025
20251. Association of dietary protein composition with fatty liver disease severity in people with type 2 diabetes and overweight/obesity
ÖZYILDIRIM C., YABANCI AYHAN N.
47th ESPEN Congress on Clinical Nutrition & Metabolism, Prag, Çek Cumhuriyeti, 13 - 16 Eylül 2025, (Özet Bildiri)
2021
20212. The Assessment of the Nutritional Status of Adolescents who educated via Transported Education and Normal Education
ÖZYILDIRIM C., TOPALFAKIOĞLU V., YABANCI AYHAN N.
X. Uluslararası Beslenme ve Diyetetik Kongresi, Ankara, Türkiye, 31 Mart 2021, ss.234-235, (Özet Bildiri)
2019
20193. Vardiyalı Çalışan Sağlık Personellerinin Beslenme Durumunun Değerlendirilmesi
ÖZYILDIRIM C., KAYACAN A. G., UZDİL Z., KAYA S., KILINÇ G. E., SÖKÜLMEZ KAYA P.
8. Ulusal Sağlıklı Yaşam Kongresi, İstanbul, Türkiye, 11 - 14 Nisan 2019, (Özet Bildiri)
2018
20184. Beslenme ve Diyetetik Öğrencilerinin Gıda Güvenliği Sistemleri Hakkındaki Bilgi Düzeylerinin Araştırılması
KAYACAN A. G., ÖZYILDIRIM C., KAYA S., SÖKÜLMEZ KAYA P., ASAL ULUS C.
1.ULUSLARARASI SAĞLIK BİLİMLERİ VE YAŞAM KONGRESİ, 2 - 05 Mayıs 2018, ss.86, (Özet Bildiri)
2018
20185. Beslenme ve Diyetetik Öğrencilerinin Gıda Güvenliği Konusunda Bilgi Düzeylerinin Saptanması
ÖZYILDIRIM C., KAYA S., KAYACAN A. G., SÖKÜLMEZ KAYA P.
1.ULUSLARARASI SAĞLIK BİLİMLERİ VE YAŞAM KONGRESİ, 02 Mayıs 2018, ss.88, (Özet Bildiri)
2018
20186. Beslenme ve Diyetetik Öğrencilerinin Helal Gıda Farkındalığı ve Tutumu
KAYA S., KAYACAN A. G., ÖZYILDIRIM C., SÖKÜLMEZ KAYA P.
1. ULUSLARARASI SAĞLK BİLİMLERİ VE YAŞAM KONGRESİ, 02 Mayıs 2018, ss.127, (Özet Bildiri)
2018
20187. Öğün Zamanının Sağlık Üzerine Etkileri
ÖZYILDIRIM C., SÖKÜLMEZ KAYA P.
1. ULUSLARARASI SAĞLIK BİLİMLERİ VE YAŞAM KONGRESİ, 2 - 05 Mayıs 2018, ss.87, (Özet Bildiri)
2018
20188. DETERMINATION OF TRADITIONAL FOOD CONSUMED IN TURKEY’S BLACK SEA AND CENTRAL ANATOLIA REGIONS
SÖKÜLMEZ KAYA P., ASAL ULUS C., UZDİL Z., ÖZYILDIRIM C., KAYA S., KAYACAN A. G.
The 4th International Symposium on Traditional Foods from Adriatic to Caucasus, 19 - 21 Nisan 2018, (Özet Bildiri)
2018
20189. EVALUATION THE EFFECTS OF TRADITIONS ON PREPARATION AND CONSUMPTION OF FOODS
SÖKÜLMEZ KAYA P., ASAL ULUS C., UZDİL Z., ÖZYILDIRIM C., KAYA S., KAYACAN A. G.
The 4th International Symposium on Traditional Foods from Adriatic to Caucasus, 19 - 21 Nisan 2018, (Özet Bildiri)
Kitaplar
2025
20251. Çocuklarda Sağlıklı Beslenme
YABANCI AYHAN N., ŞARAHMAN KAHRAMAN C., DOĞAN G., ÇETİNER Ö., ÖZYILDIRIM C., YILMAZ Ö.
Özel Gereksinimli Çocuklarda Beslenme, DURSUN ONUR BURAK, KOÇ NEVRA, EZGÜ FATİH SÜHEYL, UCUZ İLKNUR, Editör, T.C. Sağlık Bakanlığı Yayını, Ankara, ss.1-54, 2025
2025
20252. Özgül Öğrenme Bozukluğu Olan Çocuklarda Beslenme
YABANCI AYHAN N., AKINCI M. A., ŞARAHMAN KAHRAMAN C., DOĞAN G., ÇETİNER Ö., ÖZYILDIRIM C., et al.
Özel Gereksinimli Çocuklarda Beslenme, DURSUN ONUR BURAK, KOÇ NEVRA, EZGÜ FATİH SÜHEYL, UCUZ İLKNUR, Editör, T.C. Sağlık Bakanlığı Yayınları, Ankara, ss.243-282, 2025
2022
2022