Journal of Tourism and Gastronomy Studies, cilt.10, sa.1, ss.225-247, 2022 (Hakemli Dergi)
Bu araştırmanın amacı, Antalya'da bulunan beş yıldızlı otel işletmelerinin mutfak
departmanlarının COVID-19 salgın sürecinde nasıl etkilendiklerini, mutfak şeflerinin bakış
açısıyla ortaya koymaktır. Araştırmanın yöntemi nitel araştırma olup, veriler 2-18 Aralık
2021 tarihleri arasında, 20 mutfak şefi ile yüz yüze gerçekleştirilen görüşmeler
doğrultusunda elde edilmiş ve içerik analizine tabi tutulmuştur. Araştırmanın sonucunda,
COVID-19 salgının otellerin mutfak departmanlarına olumlu ve olumsuz yansıyan etkileri,
mutfak departmanında meydana gelen değişiklikler ve değişikliklerin sürdürülebilirliğine
ilişkin bulgular elde edilmiştir. Çalışmanın önemli bulgularına göre mutfak şeflerinin bir
kısmı yeni uygulamaları tamamen; bir kısmı ise kısmen devam ettirmek istediklerini
belirtmektedirler. Ayrıca mutfak şeflerinin bir kısmı da COVID-19 salgınının getirdiği yeni
uygulamaların etkisiyle, otel işletmelerinin her şey dahil açık büfe sisteminden her şey
alakart sistemine doğru dönüşüm içinde olduğunu ifade etmektedirler. Şefler yeni
düzenlemelerin, kişiye özel hizmet verebilmeyi mümkün kıldığını ve her şey dahil açık büfe
sisteminin iyi bir alternatifi olabileceğini belirtmişlerdir. Ancak mutfak şeflerinin bir kısmı
ise, yeni uygulamalardan memnun olmayıp tamamen eski sisteme geri dönmek
istemektedirler.