İngilizce öğretmen adaylarının yabancı dilde dinleme stratejileri ile okumada medya tercihleri ve okuma sıklıkları arasındaki ilişkinin incelenmesine yönelik bir araştırma


Şendağ S., CANER M., TOKER S.

e-Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi (MAKÜ), sa.52, ss.185-211, 2019 (Hakemli Dergi)

Özet

Son yıllarda yabancı dil eğitiminde dinleme stratejilerinin önemine ve kullanılmasına yönelik olarak birçok çalışmanın yapıldığı görülmektedir. Bunlardan bazıları yabancı dil dinleme becerilerinin geliştirilmesinde elektronik ortamdan okuma desteği sağlamanın etkili olabileceğine ilişkin kanıtlar da ortaya koymaktadır. Ancak bu konun daha etraflıca ele alınması veriye dayalı olarak çok yönlü olarak araştırılması gelinen noktada kritik bir önem taşımaktadır. Bu bağlamda bu çalışmada yabancı dil eğitimi alan öğrencilerin dinleme stratejileri kullanmaları ile yabancı dilde okuma yaparken tercih ettikleri medya ve okuma sıkları arasındaki ilişki araştırılarak bu konuya farklı bir açıdan yaklaşılmıştır. İlişkisel tarama deseninin kullanıldığı çalışmada 531 katılımcıdan veri toplanmıştır. Elde edilen bulgulara göre katılımcıların okuma sıklıkları arttıkça, ansiklopedi, gazete ve ders notlarını ekrandan okuma eğiliminde oldukları; basılı ders kitabını ve ekrandan ders notlarını okuyanların daha fazla dinleme stratejisi kullanmaya yöneldikleri tespit edilmiştir. Çalışmada, yabancı dil eğitimcilerinin elektronik ders notu desteği sağlayarak öğrencilerinin dinleme ve okuma gibi alımlayıcı becerilerinin gelişimine olumlu katkı sağlayabilecekleri tartışılmaktadır. 

Recently, it is observed that a number of studies have been conducted on the use of listening strategies and their role in foreign language education. Some of those studies, even, provide evidences that reading on screen (digital reading) provide support to develop listening skills of the foreign language learners. However, the issue needs further and comprehensive analyses that stand on well-rounded data. Thus, the present study reflects an alternative perspective through examining the relationship between listening strategy use, reading media preferences and reading frequencies of foreign language learners. The data of the present study were gathered from 531 participants through using correlational survey research model. The analysis of the gathered data revealed that the rise in the participants’ reading frequency increase their preferences on screen reading and the participants who read course books and lecture notes on screen, use more listening strategies. The findings of the present study indicated that providing digital lecture notes might contribute positively to develop the receptive skills - listening and reading- of the foreign language learners.