Organik ve benzeri alternatif üretim sistemlerinin etçi tavuklarda karkas ve et kalite özellikleri üzerine etkileri


AKSOY T., Narinç D.

Türkiye V. Organik Tarım Sempozyumu, Samsun, Türkiye, 1 - 04 Eylül 2013, ss.124-130, (Tam Metin Bildiri)

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Samsun
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.124-130
  • Akdeniz Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Bu makalede organik ve benzeri alternatif sistemlerin etçi tavuklarda karkas ve et kalitesi üzerine olan etkilerinin özetlenmesi ve irdelenmesi hedeflenmiştir. Kesim yaşının geciktirilmesi, düşük yerleşim sıklığı ve otlaklardan yararlanma alternatif tavuk eti sistemlerinin başlıca özellikleridir. İdeal alternatif sistem organik üretimdir ancak daha kolay uygulanabilir seçenekler de vardır. Endüstride kullanılan standart hibritlerin gelişmeleri çok hızlı olduğundan, bu sistemlerde yavaş gelişen genotiplerin kullanılması daha uygundur. Tavuk karkaslarının ve etinin kalitesi genotip, kesim yaşı, kesim ve öncesindeki uygulamalardan etkilenmektedir. Alternatif sistemlerde ise, otlamanın ve dışarıya çıkış nedeni ile oldukça değişken çevre koşullarının etkileri de eklenmektedir. Kaçınılmaz olarak alternatif ürünler daha pahalıdır ve tüketicinin yüksek kaliteli ürün beklentisi oldukça yüksektir. Bu alandaki yoğun bilgi havuzundan yararlanmanın yanı sıra, yerel araştırma-geliştirme çalışmaları da büyük önem taşımaktadır.

 

ANAHTAR KELİMELER: Etlik piliç, genotip, yavaş gelişen, otlatmalı sistemler