Tezin Türü: Yüksek Lisans
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Kimya, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 1999
Öğrenci: Numan Hoda
Danışman: EROL AYRANCI
Özet:Bu çalışmada; avokadonun yağ ve protein içeriği FTIR-ATR spektroskopisi kullanılarak analiz edilmeye çalışılmıştır. Önce avokado numunelerinin yağ içerikleri Soxhlet, protein içerikleri Kjeldahl yöntemi ile bulunmuştur. Avokado meyvesinin uçucu ve muhtemelen ester grubu taşıyan bileşiği ya da bileşikleri olduğu saptanmıştır. Bu nedenle her numunenin homojen hale getirildikten sonra zamana bağlı olarak spektrumları alınmıştır. Bu spektrumlardaki yağ ve protein piklerinin absorbans değerleri belirlenerek içerdikleri yağ ve protein oranlarına karşı kalibrasyon eğrileri elde edilmiştir. Araştırma sonucunda, yağ ve protein analizi için elde edilen kalibrasyon grafiklerinde bir saçılma olduğu gözlenmiştir. Bunun nedeni avokadonun çok miktarda su ve yağ içermesi, dolayısıyla tam homojenizasyonunun sağlanmaması olarak belirlenmiştir. Buna rağmen elde edilen kalibrasyon eğrileri kullanılarak gerçek numunelerin kabul edilebilir hata sınırları içerisinde analiz edilebileceği mümkün görülmüştür.