PRECEDE-PROCEED MODELİNE TEMELLENDİRİLMİŞ “SİGARAYI BIRAKIYORUM GELECEĞİMİ VE SAĞLIĞI KORUYORUM” PROGRAMININ HEMŞİRELİK ÖĞRENCİLERİNİN SİGARA İÇME DAVRANIŞINA ETKİSİ


Tezin Türü: Doktora

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Akdeniz Üniversitesi, Hemşirelik Fakültesi, Hemşirelik, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2022

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: ERDAL AKDENİZ

Danışman: Selma Öncel

Özet:

Amaç: Bu çalışma Preced-Proceed Modeline temellendirilmiş Sigarayı Bırakıyorum Geleceğimi ve Sağlığımı Koruyorum (SiBGeSaK) programının hemşirelik öğrencilerinin sigara içme davranışına etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır.

Yöntem: Araştırma iki grupta ön test-son test-izlem düzeninde yarı deneysel bir çalışmadır. Araştırmanın uygulanması Ekim 2021-Nisan 2022 tarihleri arasında bir üniversitede eğitim gören hemşirelik öğrencileri ile gerçekleştirilmiştir. Etik kurul, kurum izni ve öğrencilerden bilgilendirilmiş onam alınmıştır. Çalışma 40 girişim, 40 kontrol grubu olmak üzere 80 hemşirelik öğrencisi ile yapılmıştır. Girişim grubuna 15 gün ara ile üç oturumda Sigarayı Bırakıyorum Geleceğimi ve Sağlığımı Koruyorum Programı uygulanmış, ilk eğitimden son izleme kadar öğrencilere haftada iki kez SMS gönderilmiştir. Ayrıca son testten son izleme kadar öğrencilere değişim aşamalarına göre sigara bıraktırmaya yönelik toplamda 10 kez telefonla danışmanlık verilmiştir. Verilerin toplanmasında Sigara İçenleri Tanılama Formu, Bireysel Bilgi Formu, Davranış Değiştirme Süreci Ölçeği, Karar Denge Ölçeği, Öz Etkililik/Yeterlik Ölçeği, Teşvik Eden Faktörler Ölçeği  , Değişim Aşamalarının Sınıflandırılması Ölçeği, Fagerström Nikotin Bağımlılık Testi kullanılmıştır. Verilerin istatistiksel analizinde Frekans analizi, betimsel analizler, Wilcoxon, ANOVA, Bağımlı gruplarda t testi, ANCOVA analizi ve eta-kare değeri kullanılmıştır.

Bulgular: Sigarayı Bırakıyorum Geleceğimi ve Sağlığımı Koruyorum programında yapılan girişimler, girişim grubunda kontrol grubuna göre öğrencilerin sigarayı bırakmada Davranış değişikliğini, Öz yeterliğini, sağlığı algılama düzeyini artırmış; Karar verme düzeyi yarar boyutunu, teşvik eden faktör düzeyini, nikotin bağımlılık düzeyini ve sigara içme sayısını azaltmış (p<0.05) ve girişim grubundan 12 kişi (%30) sigarayı bırakmıştır.

Sonuç: Sigarayı Bırakıyorum Geleceğimi ve Sağlığımı Koruyorum (SiBGeSaK) programının hemşirelik öğrencilerinin sigara içme davranışı üzerinde olumlu etkisi olmuştur.

Anahtar Kelimeler: Precede-Proceed Modeli, hemşirelik öğrencileri, sigarayı bırakma, halk sağlığı hemşireliği.