Tezin Türü: Yüksek Lisans
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2005
Öğrenci: İrfan Turhan
Danışman: MUHARREM CERTEL
Özet:Bu çalışmada keçiboynuzu meyvesinin ekstraksiyon koşullan optimize edilmeye çalışılmıştır. Bu amaçla ülkemizin Akdeniz kıyı şeridinde yetişen aşılı keçiboynuzu meyvelerinin çekirdeği çıkarıldıktan sonra elde edilen keçiboynuzu kırması materyal olarak kullanılmıştır. Ekstraksiyonda hammadde miktarı ve çözücü debisi sabit tutulmuş; ancak çözücü sıcaklığı değişken olarak kullanılmıştır. İşletme ölçeğinde kontinü ekstraksiyon dışmda laboratuvar ölçeğinde 20°, 50° ve 85°C de ekstraksiyon denemeleri gerçekleştirilmiş; ekstraksiyonda çözünür kuru madde artışı, fenolik bileşik dituzyonu ve 5-HMF (5-Mdroksimetil-furrural) oluşumu sıcaklık ve süreye bağlı olarak saptanmış ve matematiksel olarak modellenmiştir. Bunun yanında pH değeri, titrasyon asitliği, ham lif miktarı ve toplam azotlu madde miktarı analizleri yapılmıştır. Ayrıca ekstraksiyon işleminde kullanılan elektrik ve yakıt miktarına bağlı olarak harcanan enerji hesaplanmıştır. Analiz sonuçlan istatistiksel olarak değerlendirilmiştir.