Farklı irigasyon solüsyonlarının miks biyofilme sahip kök kanallarında dentin dezenfeksiyonuna etkisi: bir lazer taramalı konfokal mikroskop çalışması


Tezin Türü: Diş Hekimliğinde Uzmanlık

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Akdeniz Üniversitesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Klinik Bilimler Bölümü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2024

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: DİDE TEKİNARSLAN

Danışman: Kürşat Er

Özet:

Amaç: Bu çalışmanın amacı, farklı irigantların miks biyofilme sahip kök kanallarında bakteri dezenfeksiyonuna etkisinin değerlendirilmesidir. Çalışmamızda literatürde daha önce sadece Sodyum Hipoklorit (SH) ve Klorheksidin Glukonat (KH)’le karşılaştırılan Poliheksidin Biguanid (PHMB) irigantının, SH ile kombine olarak kullanılması da karşılaştırılmıştır.

Yöntem: Bu çalışmada 60 adet çekilmiş alt küçük azı insan dişi kullanılmıştır. Dişler ProTaper Next eğeleri ile X4’e kadar şekillendirilmiş ve otoklavda steril edikten sonra 7 günlük miks biyofilm ekimi gerçekleştirilmiştir. Biyofilm oluşumundan sonra dişler kullanılan irigantlara göre; SH, KH, PHMB, SH + KH, SH + PHMB ve kontrol grubu (distile su) olacak şekilde rastgele 6 gruba ayrılmıştır. Her gruptan 1 örnek diş irigasyon öncesi ve sonrası olacak şekilde bakteriyel ekim ve CFU sayımına tabii tutulmuştur. Dişler irige edildikten sonra apikalden 2-3 mm, 5-6 mm ve 8-9 mm olacak şekilde Mikrocut ile 3 kesit alınmış ve LIVE/DEAD canlılık kiti ile boyanmıştır. Dişler lazer taramalı konfokal mikroskop ile taranmış ve ölü bakteri penetrasyon derinlikleri ölçülmüştür.

Bulgular: Dişlerin koronal, orta ve apikal üçlülerinin ölü bakteri penetrasyonu karşılaştırıldığında en fazla penetrasyon koronal üçlüde gözlenmiştir (P < 0.05).İrigantların dezenfeksiyon etkinliği karşılaştırıldığında ise kontrol grubu diğer tüm irigantlara göre anlamlı şekilde daha az dezenfeksiyon sağlamıştır (P < 0.05). Kombine olarak kullanılan irigantlar, PHMB’e göre anlamlı şekilde daha fazla dezenfeksiyon sağlamıştır (P < 0.05).

Sonuç: İrigantların kombine kullanımının, tek başına SH, KH ve PHMB kullanımından daha etkili olduğu ve bu yüzden klinik koşullarda final irigasyonunda irigantların kombine kullanılması önerilmektedir. KLTM görüntülerinin biyofilm eliminasyonunu incelemek için etkili bir yöntem olduğu bir kez daha bu çalışma ile gösterilmiştir.

Anahtar Kelimeler: irigant, biyofilm, konfokal mikroskop, dezenfeksiyon, dentin tübülü