Dondurulmuş gıda üreten bir işletmede enerji, ekserji ve eksergoekonomik analiz yöntemlerinin uygulanması


Tezin Türü: Doktora

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Makinaları Ve Teknolojileri Mühendisliği, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2015

Öğrenci: Zeliha Deniz Alta

Danışman: CAN ERTEKİN

Özet:

Bu çalısmada, bir isletmenin dondurulmus mısır üretim prosesi enerjetik, ekserjetik ve eksergoekonomik açıdan incelenmistir. Her üretim ünitesinin giris ve çıkıslarındaki tersinmezliklerin hesaplanması ile prosesteki enerji tasarruf olanaklarının belirlenmesi ve bu noktalarda yapılabilecek iyilestirmelerin tespit edilmesi hedeflenmistir. Analizlerin sonuçlarına göre, en düsük enerji verimi bireysel hızlı dondurma (BHD) (%40.17) isleminde, en düsük ekserji verimi ise mısır taneleme (%0.87) makinesinde görülmüstür. Makinelerin en yüksek iyilestirme potansiyelleri ise 643.71 MJ/h ile blansöre, 150.73 MJ/h ile BHD'e aittir. Eksergoekonomik analiz değerleri neticesinde, ekserji maliyetinde en yüksek değer 90.48 TL/h ile blansör çıkısındaki haslanmıs tane mısırda görülmektedir. Bunu blansördeki toplam enerji girdisi (81.48 TL/h) ve BHD'den çıkan dondurulmus mısır ürünü (65.53 TL/h) takip etmektedir. Bu çalısmada, iyilestirme yapılacak makinelerde öncelik sıralamasının iyilestirme potansiyel değerlerine göre belirlenmesi önerilmektedir.