Antalya Merkez ve İlçelerinde Avokado Üretim Alanlarında Sorun Olan Fungal Hastalıkların Belirlenmesi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bitki Koruma Anabilim Dalı, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2022

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Sefanur ÇELİK

Asıl Danışman (Eş Danışmanlı Tezler İçin): Özer Çalış

Özet:

Türkiye’de son 50 yılda üretimi yapılan avokadonun (Persea americana Mill), verimini ve kaliteyi sınırlandıran biyotik ve abiyotik faktörler bulunmaktadır. Bu problemlerden en büyük ekonomik kayıplar fungal hastalık etmenleri tarafından oluşturulmaktadır. Bu tez çalışması kapsamında Antalya ili ve ilçelerinde avokado yetiştiriciliği yapılan alanlarda sörvey çalışması yapılarak, alınan örneklerde fungal hastalık etmenleri araştırılmış ve hastalık etmenlerinin tanılanmasında Koch postulatı, mikroskobi tekniklerinden faydalanılmıştır. Elde edilen sonuçlar moleküler olarak ITS primerleri kullanılarak tanıları kesinleştirilmiştir. Çalışmamız sonucu Antalya ili ve ilçelerinde tespit edilen hastalıklar doğu Gazipaşa bölgesinden batı Finike bölgesine şu şekilde sıralanmıştır; Gazipaşa ilçesinden toplanan örneklerde; Neofusicoccum parvum, Lasiodiplodia theobromae ve Pestalotiopsis türleri, Alanya ilçesinden toplanan örneklerde; Phytopthora cinnomoni ve Macrophonima pheoseolina, Manavgat ilçesinden toplanan örneklerde; Colletotrichum gloeosporioides, Phytopthora cinnomoni ve Pythium türleri, Kumluca ilçesinden toplanan örneklerde; Fusarium solani ve Fusarium oxysporum hastalık etmenleri ve Finike ilçesinde toplanan örneklerde; Macrophonima pheosolina hastalık etmenleri tespit edilmiştir. Bu hastalık etmenleri avokado üretiminin yapıldığı alanlarda bulunan orman ve makiliklerden gelmekte olup fungal hastalıklardan dolayı üretim ve kalitedeki sorunlar günden güne artacağı düşünülmektedir. Hastalık etmenlerinin tanılanması gelecekte yapılacak mücadele yöntemleri için vazgeçilmezdir.