Yenebilir filmlerin oksijen ve karbondioksit geçirgenliği ölçümleri ve film uygulanan gıdalarda meydana gelen değişimlerin analizi


Tezin Türü: Doktora

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Kimya, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2001

Öğrenci: Sibel Tunç

Danışman: EROL AYRANCI

Özet:

Bu çalışmada, metil selüloz bazlı yenebilir filmlerin yapısına su buharı geçirgenliğini düşürmek için stearik asit, palmitik asit ve laurik asit gibi yapısında hidrofobik kısım ağırlıkta olan yağ asitleri eklenmesinin, oksijen geçirgenliğini düşürebilmek için de askorbik asit, sitrik asit gibi antioksidantlar eklenmesinin etkileri incelenmiştir. Filmlerin su buharı geçirgenlikleri ASTM E 96-93 standart metoduyla ölçülmüştür. Karbondioksit ve oksijen geçirgenlikleri ise tez kapsamında geliştirilen statik metotlarla ölçülmüştür. Filmlerin su buharı, karbondioksit ve oksijen bariyer özellikleri incelendiğinde; stearik asidin, filmlerin su buharı ve karbondioksit geçirgenliğini düşürmede çalışılan yağ asitleri arasında en etkilisi olduğu görülmüştür. Askorbik asit ve sitrik asit, filmlerin oksijen geçirgenliğini düşürmüş ve bu düşüşün antioksidantların artan miktarı ile orantılı olduğu bulunmuştur. Tek başına iken bariyer. özellikleri belirlenen filmler daha sonra mantarlara (Agaricus bisporus) ve karnabaharlara (Brassica botrytis) uygulanmıştır. İçerisinde antioksidant bulunduran filmlerin, bu gıdaların esmerleşmesini geciktirdiği, C vitamini kaybını azalttığı, bu etkilerin karnabaharlarda daha belirgin olduğu, ayrıca fılmli gıdaların nem kaybının fılmsizlere göre daha az olduğu yapılan analizler sonucunda bulunmuştur.