COVID-19 PANDEMİ SÜRECİNDE YOĞUN BAKIM HEMŞİRELERİNİN SAĞLIK ANKSİYETESİ VE KORONAVİRÜS ANKSİYETE DURUMLARININ İNCELENMESİ


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Akdeniz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2022

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Hazal AFŞAR

Danışman: Emine Çatal

Özet:

ÖZET

Amaç: COVID-19 pandemisinde yoğun bakım hemşirelerinin sağlık anksiyetesi ve koronavirüs anksiyete durumlarını incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma ile yoğun bakım hemşirelerinin COVID-19 pandemisinin mesleki anlamda etkileri, pandemi sürecince yaşanan zorluklar ve kolaylaştırıcılar ile olası bir pandeminin yönetilmesine ilişkin görüşlerini belirlenmiştir.

Yöntem: Araştırma tanımlayıcı, kesitsel türde bir çalışmadır. Araştırmanın evren ve örneklemini; bir şehir hastanesinin yoğun bakım ünitelerinde çalışan 252 yoğun bakım hemşiresi oluşturmuş, 183 katılımcı ile çalışma yürütülmüştür (%72,61). Veriler Kişisel Bilgi Formu, Sağlık Anksiyetesi Ölçeği Kısa Formu, Koronavirüs Anksiyete Ölçeği Kısa Formu kullanılarak toplanmış, uygun istatistiksel analiz yöntemleriyle değerlendirilmiştir.

Bulgular: Yoğun bakım hemşirelerinin Sağlık Anksiyetesi Ölçeği Kısa Formun’dan alınan puan ortalamasının düşük düzeyde (16,74±6,22), Koronavirüs Anksiyete Ölçeği Kısa Formu’ndan alınan puan ortalamasının oldukça düşük (2,51±2,66) olduğu bulunmuştur. Sağlık sorunu olan hemşirelerin Sağlık Anksiyetesi Ölçeği Kısa Formu’nun alt boyutu olan Hastalığın Olumsuz Sonuçları (HOS) ölçek ortalaması (X̄=2,94±1,92) ile sağlık sorunu olmayanların puan ortalaması (X̄=3,61±1,94) arasında anlamlı farklılık bulunmuştur (p>0,05). Koronavirüs Anksiyete Ölçeği Kısa Formu’na ilişkin sonuçlar incelendiğinde, çocuk sahibi olma (U=3032,5, p<0,05) ve COVID-19 servisinde görev alma durumuna göre (U=1014.0, p<0.05) gruplar arasında anlamlı bir fark olduğu görülmüştür.

Sonuç: COVID-19 pandemi sürecinde görev alan yoğun bakım hemşirelerinin sağlık anksiyetesinin düşük, koronavirüs anksiyete düzeyinin ise oldukça düşük düzeyde olduğu bulunmuştur. Sağlık sorunu olan hemşirelerin sağlık anksiyetesinin, hastalığın olumsuz sonuçları (HOS) alt boyutunda yüksek olduğu saptanmıştır. Çocuk sahibi olan ve COVID-19 servisinde görev alan yoğun bakım hemşirelerinin koronavirüs anksiyete düzeyinin daha yüksek olduğu görülmüştür.

Anahtar Kelimeler: COVID-19, koronavirüs, anksiyete, sağlık anksiyetesi, yoğun bakım hemşireliği.