Keçiboynuzu (Ceratonia Siliqua) çekirdeği polimerinin karakterizasyonu ve yenilebilir film özelliklerinin incelenmesi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Kimya, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 1997

Öğrenci: Meltem Aydınlı

Danışman: MEHMET TUTAŞ

Özet:

Bu çalışmada; keçiboynuzu çekirdeği polimerini karakterize etmek için polimerin elementel analizi yapılmış, viskozimetrik yöntemle molekül ağırlığı tayin edilmiş ve polimer hidroliz edilerek hidroliz ürünü şekerler tespit edilmiştir. Ayrıca polimerin termal analizleri (TG, DTG, DSC) yapılarak ısı karşısında davranışı incelenmiş ve kütle spektrometresi ile bozunma ürünleri saptanmıştır. Daha sonra polimerden yapılan ve PEG 200 içeren yenilebilir filmlerin farklı bağıl nem ortamlarında su buharı geçirgenlik hızları ve nem içerikleri tespit edilmiştir. Plastikleştirici içeren yenilebilir filmlerin bariyer, (su buharı, oksijen geçirgenlikleri) mekanik ve ışık geçirgenliği özelliklerine plastikleştirici miktarı ve molekül ağırlığının etkileri incelenmiştir. Araştırma sonucunda, polimerin polisakkarit yapısında olduğu ve 300 C'ye kadar bozunmadığı bulunmuştur. Keçiboynuzu çekirdeği polimerinin film özellikleri üzerinde yapılan çalışmalarda ortamın bağıl nemi arttıkça filmlerin su buharı geçirgenlik hızı ve nem sorpsiyon miktarlarının arttığı tespit edilmiştir. PEG 200 içeren polimer filmlerin, daha yüksek molekül ağırlıklı polietilen glikol içeren filmlere göre bariyer ve mekanik özelliklerinin daha iyi olduğu saptanmıştır.