Otel işletmelerinde maliyetlerin kontrolü ve planlaması


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Akdeniz Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2014

Öğrenci: Ahmet Yücesan

Danışman: FİLİZ ANGAY KUTLUK

Özet:

Herşey dahil ve ultra her şey dahil konaklama işletmelerinin son yıllarda artmaya başlaması ve bunun sonucunda her şey dahilde verilen ürünlerin toplam oda fiyatına eklenmesi gerekliliği ve ortaya çıkan oda fiyatlarındaki artışa bağlı olarak konaklama sayılarında azalma toplam gelirlerde önemi daha da artan maliyetlerin kontrolü ve planlamasının önemini ortaya çıkarmıştır. İşletmeler bu nedenle çeşitli çözüm yolları arayışındadırlar. Bu amaçla ortaya çıkan uygulamalar işletmeden işletmeye farklılık göstermektedir. Bu çalışmada turizm ve otelcilik kavramları ile maliyet kavramının oteller içindeki yeri, maliyet ve gider arasındaki ayrım, otellerde giderlerin bütçelenmesi ve nihayetinde de Antalya'da 5 yıldızlı bir otelde yapılan günlük gelir ve giderlerle diğer otel rutin raporlarının bir arada görülebildiği Günlük Faaliyet Raporlama Sistemi üzerinde durulmakta, olumlu ve olumsuz yönleriyle nasıl geliştirilebileceği tartışılmaktadır.