Kaygusuz Abdal'ın Gülistan Adlı Eseri -Edebî ve tasavvufî inceleme-


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Akdeniz Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Temel İslam Bilimleri Anabilim Dalı, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2024

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: SAİME YÜCEL

Danışman: Ahmet Ögke

Özet:

Bu çalışmada, Bektâşî edebiyatının kurucusu kabul edilen Kaygusuz Abdâl’ın, Gülistan isimli manzum eseri çerçevesinde edebî ve tasavvufî görüşleri incelenmiştir.

Kaygusuz Abdâl’ın, husûsiyetle tevhîde ve aşka dair terennümlerini ihtivâ eden Gülistân isimli eseri, on dördüncü ve on beşinci yüzyıllar arasında kaleme alınmıştır. Eserde, anlaşılması güç tasavvufî hakîkatler; metaforik üslupla, bazen tanımlayıcı, bazen didaktik bir üslup kullanılarak eski Anadolu Türkçesiyle ifâde edilmiştir.

Giriş, iki bölüm ve sonuç kısımlarından oluşan çalışmamızın “Kaygusuz Abdâl’ın Gülistân’ı ve Edebî Tahlîli” başlıklı ilk bölümünde Gülistân’ın genel özelliklerine, eserde kullanılan edebî sanatlara ve metaforlara, eserde geçen yer, millet ve şahıs isimlerine yer verilmiştir.

Gülistân’da Tasavvufî Muhtevâ” başlıklı ikinci bölümde ise düşünce tarihinin temelini teşkil eden ‘varlık (ontoloji)’ ve ‘bilgi (epistemoloji)’ alanları çerçevesinde eserin tasavvufî muhtevâsı tahlîl edilmiştir.

Çalışma neticesinde Kaygusuz’un; şer’-i şerîfe ve sünnet-i seniyyeye bağlı bir sûfî olarak, yer yer ilk dönem sûfîlerinin görüşlerine, yer yer de İbnü’l-Arabî (ö. 638/1240) ile birlikte sistematik hâle gelerek tasavvuf tarihine yön veren vahdet-i vücûd düşüncesine paralel görüşlerinin olduğu ve bu görüşlerini metaforik üslupla, edebî kaygı gütmeksizin dile getirdiği sonucuna ulaşılmıştır.

Anahtar Kelimeler: Kaygusuz Abdâl, Gülistân, Vahdet-i Vücûd, İlâhî Aşk, Tasavvuf