İmmunglobulin A Vasküliti Tanılı Çocuk Hastalarda Renal Tutulum Sıklığı ve Şiddeti İle İlişkili Klinik Risk Faktörlerinin Değerlendirilmesi


Tezin Türü: Tıpta Uzmanlık

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Akdeniz Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Dahili Tıp Bilimleri Bölümü, Türkiye

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: MERVE ASLAN

Danışman: Elif Çomak

Özet:

    İmmunglobulin A vasküliti (IgA vasküliti) tüm dünyada en sık görülen çocukluk çağı vaskülitidir. IgA vasküliti daha önceki yıllarda Henoch Schönlein Purpurası (HSP) olarak adlandırılmaktaydı. Vaskülitlerin yeniden sınıflandırıldığı Chapel Hill uzlaşı raporu ile 2012’den sonra  HSP yerine IgA vasküliti terimi kullanılmaya başlanmıştır.  

           IgA vasküliti tipik olarak trombositopeninin eşlik etmediği purpura, artrit ve/veya artralji, karın ağrısı, gastrointestinal kanama ve glomerülonefrit ile karakterizedir. Hastalığın temel bulgusu trombositopeninin eşlik etmediği, genellikle alt ekstremitelerde olan, purpura niteliğindeki döküntüdür.

            IgA vasküliti kendi kendini sınırlama eğilimindedir. Ancak  böbrek tutulumu ve şiddetli böbrek hastalığı gelişme riski taşımaktadır. Hastalığın seyri boyunca %30-60 hastada böbrek tutulumu görülür. Böbrek tutulumu genellikle 4-6 haftada görülmekle birlikte 24 ay içerisinde de görülebilir. Daha önceki çalışmalarda başlangıçta ileri yaş, dirençli seyreden palpable purpura, nüks gelişmesi, gastrointestinal sistem tutulum varlığı IgA vasküliti tanılı çocuklarda böbrek tutulumu ve şiddetli böbrek hastalığı için prognostik göstergeler olarak değerlendirilmiştir. Geçirilmiş enfeksiyon varlığı ve hastanın kırsal kesimde ikamet etmesi de  böbrek tutulumu riskinin artmasıyla ilişkili bulunmuştur.

         Bu çalışmada IgA vasküliti tanılı çocuklarda renal tutulum ve şiddeti ile ilişkili faktörlerin toplumlar ve merkezler arasındaki farklılıklarının incelenmesi; renal tutulum ve şiddeti ile ilişkili risk faktörlerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır.

        Planlanan araştırmaya Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Çocuk Nefroloji Bilim Dalı kliniğinde takip edilen 18 yaş altı IgA vasküliti tanılı hastalar dahil edilecektir. Araştırma hastane tıbbi kayıtlarının retrospektif olarak incelenmesi ile yapılacaktır.

Hasta dosyalarından geriye dönük elde edilecek veriler:

- Demografik veriler (tanı yaşı, cinsiyet, boy, vücut ağırlığı, ikamet ettiği il)

- Soygeçmiş özellikleri: IgA vasküliti geçirme öyküsü, ailevi akdeniz ateşinin (FMF) varlığı, böbrek hastalığı öyküsü

- Başvuruda fizik muayene bulguları (cilt, eklem, gastrointestinal ve üriner sistem)

- Hastalık sürecinde takip edilen laboratuvar değerleri (BUN, kreatinin, tam kan sayımı, tam idrar tetkiki, 24 saatlik ve spot idrarda protein/kreatinin, dışkıda hhb.. )

- Hastaya uygulanan tedaviler (non-steroid antiinflamatuar ilaçlar, steroid, immunsupresifler..)

- Renal biyopsi yapıldıysa, biyopsi tarihi ve sonucu

- Nüks varlığı, nüks zamanı

Araştırmaya Akdeniz Üniversitesi Kinik Araştırmalar Etik Kurul onayı alındıktan sonra başlanacaktır.