Oral mikroorganizmalara karşı propolisin antimikrobiyal etkinliği


Creative Commons License

Özan Ü., Özan F., Er K.

Acta Odontolgica Turcica, cilt.32, sa.1, ss.36-41, 2015 (Hakemli Dergi)

  • Yayın Türü: Makale / Derleme
  • Cilt numarası: 32 Sayı: 1
  • Basım Tarihi: 2015
  • Dergi Adı: Acta Odontolgica Turcica
  • Derginin Tarandığı İndeksler: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.36-41
  • Akdeniz Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

ÖZET

Çeşitli amaçlarla halk hekimliğinde binlerce yıldır doğal ürünler kullanılmaktadır. Bu ürünlerin arasında, patojenik mikroorganizmalar üzerine antimikrobiyal aktivitesi çok iyi olan propolis, son zamanlarda çok fazla ilgi çekmektedir. Propolis içeriği, arının gezdiği alanlardaki floraya ve toplandığı zamana göre oldukça farklılık ve zenginlik göstermektedir. Kimyasal bileşimlerindeki farklılıklara rağmen, tüm propolis ürünleri belirgin biçimde antimikrobiyal etkinlik göstermektedir. Bunlar, farmakolojik olarak aktif moleküller flavonoidler, fenolik asitler ve esterler olarak sayılabilir. Son zamanlarda yapılan çalışmalardan elde edilen verilere göre propolis, ağızdaki patojenik mikroorganizmalar üzerine belirgin inhibisyon göstermektedir. Antimikrobiyal ajanlara karşı mikroorganizmaların direnç geliştirmeleri, geliştirdikleri direnç mekanizmalarını bakteriler arası ilişki ile birbirlerine aktarmaları ve diğer yan etkileri de göz önünde bulundurulduğunda ağız boşluğu hastalıklarının tedavisinde yeni tedavi yöntemleri oldukça önem arz etmektedir.

ANAHTAR KELİMELER: Ağız sağlığı; antimikrobiyal ajanlar; bakteri; diş çürükleri; mantar; periodontitis; propolis; virüs