Elderly-Friendly Parks


Şavklı F., Yılmaz T., Olgun R., İnal R.

1st International Mediterranean Science and Engineering Congress (IMSEC 2016), Adana, Türkiye, 26 - 28 Ekim 2016, ss.4814-4820

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Adana
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.4814-4820
  • Akdeniz Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de nüfus hızla yaşlanmaktadır. Diğer birçok kamusal ve sosyal alanlarda olduğu gibi, kentsel açık ve yeşil alanların önemli parçalarından birisi olan parkların da bu sürece uyum sağlaması gerekmektedir. Çünkü parklar yaşlıların fizyolojik, psikolojik ve sosyo-ekonomik ihtiyaçlarını sağlayabilecekleri ve toplumla iç içe olmalarına olanak sağlayan kentteki önemli alanlardır.
Çalışmada konunun önemi, ilgili meslek disiplinleri ve yürürlükte olan mevzuatlar göz önünde bulundurularak, peyzaj mimarlığı meslek disiplininin temel çalışma alanlarından birisi olan parkların sahip olması gereken özellikler incelenmiştir.
Çalışma sonunda, ülkemizde konuyla ilgili olarak yapılan çalışmaların yetersiz olduğu ve
desteklenmesi gerektiği, bu konuda peyzaj mimarlarının da dahil olduğu disiplinler arası
çalışma gruplarına ihtiyaç olduğu, engellilerle ilgili mevzuatların temel alınarak yaşlılar özelinde yeni çalışmaların yapılması gerektiği ve yaşlılar için erişilebilir mekanların yaratılması amacıyla tasarımcıların, karar vericilerin ve uygulayıcıların uyumlu bir şekilde çalışması gerektiği tespit edilmiştir.

The population is aging rapidly in Turkey as all over the World. As in many other public and social areas, parks being one of the most important urban open and green spaces are needed to adapt this process. Because parks are one of the important places in the city to provide physiological, psychological and socio-economic needs of the elderly and enable them commune with the society.
In this study, the needed features for parks which are one of the main field of landscape
architecture profession are investigated by taking into consideration the importance of the subject, related professions and legislation in force.
At the end of the study, it’s identified that studies which are made in our country are insufficient and needed to be supported, interdisciplinary working groups including landscape architects are needed in this subject, new studies should be done specific to the elderly by basing on legislations related to disabled people, and designers, decision makers and practitioners should study responsively on the purpose of creating accessible places for the elderly.