Akademisyenlerin Görüşlerine Göre Soruşturmacı Olarak Soruşturma Süreçlerinde Etik İlke ve Kurallara Uygun Davranma Düzeylerini Belirlemeye Yönelik Bir Ölçme Aracı Geliştirme Çalışması


SABANCI A., ÖZYILDIRIM G., ENGÜR A.

VIII. Uluslararasi Eğitim Denetimi Kongres, Antalya, Türkiye, 13 - 15 Ekim 2016, ss.19

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Antalya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.19
  • Akdeniz Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Yükseköğretim kuramlarında diğer örgün eğitim kuramlarından farklı olarak görevli personelin disiplin işlemleri 2547 sayılı Yükseköğretim kanunu gereği Yükseköğretim Kurulunca düzenlenir (Resmi gazete, 1981). Bu konuda yapılacak işlemler genel hatları ile Yükseköğretim Kurumlan Yönetici, Öğretim Elemanı ve Memurları Disiplin Yönetmeliği’nde belirtilmiştir (Resmi gazete, 1982). Gözetim ve denetim hizmetlerinden biri olan soruşturma yükseköğretim kurumlarında soruşturmanın yürütüleceği üniversitenin birimine göre rektör, dekan, enstitü veya yüksekokul müdürleri tarafından atanan öğretim üyeleri tarafından gerçekleştirilmededir.

Yükseköğretim ile ilgili denetsel faaliyetler konusunda ilgili yönetmelikte soruşturma usul ve esasları genel hatlarıyla belirtilmiş; bütünde özellikle hukuk alanında uzmanlık gerektiren soruşturma görevinin yerine getirilmesinde ihtiyaç duyulan bilgi bağlamı ve süreci konusunda bir açıklık getirilmemiştir. Benzer şekilde önemli sorun alanlarından birisi de soruşturma sürecinde etik ilke ve kuralların gözetilmesi ile ilgilidir. Bu çalışmada akademisyenlerin soruşturma süreçlerinde (soruşturmacı olarak) etik ilke ve kurallara uygun davranma durumlarının belirlenebilmesi için ihtiyaç duyulan bir ölçme aracının geliştirilmesi amaçlanmıştır. Çalışma tarama modelindedir. Bu amaçla ilgili alanyazın, mevzuat ve uygulamalar göz önüne alınarak bir 103 sorudan oluşan bir ölçme aracı taslağı hazırlanmıştır. İlk aşamada soruşturma deneyimine sahip iki akademisyen ve Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde görev yapan iki deneyimli müfettişle yüz yüze görüşerek “uzman değerlendirme formu” yardımı ile görüşleri alınmış ve değerlendirilmiştir. İkinci aşamada ise uzman görüşmelerinden de yararlanılarak hazırlanan “ön uygulama formu” Türkiye’nin 7 bölgesinden seçilen üniversitelerinden kartopu örnekleme yoluyla belirlenmiş 32 kişinin görüşlerine sunulmuştur. Elde edilen veriler SPSS 20.0paket programı ve diğer seçeneğine yapılan yorumlar yardımı ile çözümlenmiş ve değerlendirilmiştir. Sonuç olarak “soruşturmaya hazırlık” (md.1-6), “mevzuatı inceleme” (md.7), “bilgi ve belgelerin toplanması” (md.8-18), “ifadelerin alınması” (md.19-45), “değerlendirme, (Bilgi ve belgelerin değerlendirilmesi)” (md.46-56), “sonuç ve teklif (md.57-63)” “raporun yazımı (md.64-73)” “kişi ve kurumla ilişkiler (md.74-75)” “soruşturmanın gizliliği (md.76-77)” olmak üzere 9 boyuttan ve toplamda 77 maddeden oluşan bir ölçme aracı elde edilmiştir.

Anahtar Kelimeler: Yükseköğretim, Denetim, Soruşturma, Etik