Bleachability of Coffee/Tea Stains with/without Sugar on a Dental Composite


Bayraktar N., Karaca O. K. A., Ekşili Y., Yıldırım M. F., Harorlı O. T.

3.Internatıonal Dentistry Congress and Exhibition, Konya, Türkiye, 24 - 26 Mayıs 2024, ss.218, (Özet Bildiri)

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Konya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.218
  • Akdeniz Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Amaç: Bu in vitro çalışma, dental kompozitin çeşitli şekerli içeceklerde bekletilmesinden sonra renk değişimi üzerinde beyazlatmanın etkinliğini değerlendirdi. Katkı maddeli ve katkısız bu çözeltilerin renklenmeyi ve sonrasındaki beyazlatma başarısını nasıl etkilediğini araştırdık 

Yöntemler: Kırk dokuz adet disk şekilli kompozit (Neo Spectra ST, Dentsply Sirona, Almanya) örneği hazırlandı ve rastgele yedi gruba (n=7) ayrıldı. Tüm numuneler 37°C'de distile su içerisinde 24 saat süreyle hidrate edildi. İlk renk ölçümleri 24 saat sonra yapıldı (T0). Distile su (kontrol), çay, kahve, şekerli kahve, şekerli çay, tatlandırıcı ilaveli çay ve tatlandırıcı ilaveli kahve çözeltilerinde 7 gün (T1) ve 14 gün (T2) bekletmeden sonra renk ölçümleri tekrarlandı. 2 haftalık renklendirmenin ardından örnekler, 1 hafta boyunca günde 8 saat boyunca %10 karbamid peroksit (Opalescence Ultradent Products, South Jordan, ABD) ile ağartıldı. Beyazlatma sonrasında renk ölçümleri tekrarlandı (T3). Renk farklılıkları (CIEDE2000 kullanılarak ΔE) hesaplandı. Veriler ANOVA kullanılarak analiz edildi ve Tukey Post-Hoc Testleri ile tekrarlanan ANOVA ölçümleri yapıldı. 

Bulgular: Kahve içeren tüm solüsyonlar, 1 haftalık daldırma sonrasında kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde daha fazla renklenme gösterdi (p<0.001). 2 hafta sonra tüm çay gruplarında kahve gruplarına benzer şekilde kontrol grubuna göre daha fazla renk değişimi görüldü (p<0,001). Test edilen içeceklere şeker veya tatlandırıcı eklenmesinin renklenme üzerine anlamlı bir etkisi olmadı (p>0.05). Beyazlatma sonrası kahve gruplarının Beyazlık İndeksi değerleri kontrol grubuna göre istatistiksel olarak daha düşüktü (p>0,05). 

Sonuç: Kahve ve çay, rezin kompozitleri önemli ölçüde lekeleyebilir ve lekelenme etkileri beyazlatma tedavilerinden sonra bile devam eder. Ayrıca şeker veya tatlandırıcı ilaveleri renklenme derecesini önemli ölçüde etkilemez. 

Anahtar Kelimeler: kompozit rezin, renk stabilitesi, CIEDE2000, beyazlatma 


Objective: This in vitro study assessed the effectiveness of bleaching on color change of a dental composite after immersion in various sugary beverages. We investigated how these solutions, both with and without additives, impact coloration and subsequent bleaching success 

Methods: Forty-nine disc-shaped composite ( Neo Spectra ST, Dentsply Sirona, Germany ) samples were prepared and randomly divided into seven groups (n=7). All samples were hydrated in distilled water at 37°C for 24 hours. Initial color measurements were taken after 24 hours (T0). After 7 days (T1) and 14 days (T2) of immersion in distilled water (control), tea, coffee, sugared coffee, sugared tea, sweetener-added tea, and sweetener-added coffee solutions, color measurements were repeated. Following 2 weeks of staining, specimens were bleached with 10% carbamide peroxide (Opalescence Ultradent Products, South Jordan, USA) for 8 hours/day over 1 week. After bleaching, color measurements were repeated (T3). Color differences (ΔE using CIEDE2000) were calculated. Data were analyzed using ANOVA and repeated measures ANOVA with Tukey Post-Hoc Tests 

Results: All solutions containing coffee showed significantly more coloration than the control group after 1 week of immersion (p<0.001). After 2 weeks, all tea groups showed more color change compared to the control group (p<0.001), similarly to coffee groups. Adding sugar or sweetener to the tested beverages had no significant effect on coloration (p>0.05). After bleaching, the coffee groups had statistically lower Whiteness Index values than the control group (p>0.05). 

Conclusion: Coffee and tea can significantly stain resin composites, with staining effects persisting even after bleaching treatments. Additionally, sugar or sweetener additives do not significantly impact the degree of coloration.