Alendronate sodyum uygulama zamanı, ovariyektomi yapılmış sıçanlarda spinal füzyon üzerine etkili midir?


Creative Commons License

Balkarlı H., Donmez O. B., Özbey Ö., Acar N., Söyüncü Y., Üstünel İ.

EKLEM HASTALIKLARI VE CERRAHISI, cilt.22, sa.2, ss.94-99, 2011 (SCI-Expanded)

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 22 Sayı: 2
  • Basım Tarihi: 2011
  • Dergi Adı: EKLEM HASTALIKLARI VE CERRAHISI
  • Derginin Tarandığı İndeksler: Science Citation Index Expanded (SCI-EXPANDED), TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.94-99
  • Akdeniz Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Amaç: Bu deneysel çalışmada, cerrahi öncesi veya cerrahi sonrası verilen alendronate (Aln) sodyumun spinal füzyon üzerine olan etkisi mekanik ve histolojik olarak ovariyektomi yapılmış sıçanlarda karşılaştırıldı. Araştırma sorusu “Alendronate sodyum uygulama zamanı, ovariyektomi yapılmış sıçanlarda spinal füzyon üzerine etkili midir?’’ şeklindeydi.

Gereç ve yöntemler: Ağırlıkları yaklaşık 200 gr ve ortalama yaşları 12 haftalık olan 50 adet dişi Wistar cinsi sıçana standart yöntemle ovariyektomi yapıldı. Sıçanlar, ovariyektomiyi takiben dokuz hafta sonra randomize olarak üç gruba ayrıldı. Grup 1: spinal füzyon ve ameliyat sonrası altı hafta süre ile haftalık serum fizyolojik; grup 2: spinal füzyon ve ameliyat sonrası altı hafta süre ile Aln sodyum (1 μgr/kg/hafta); grup 3: ameliyat öncesi altı hafta süreyle Aln sodyum (1 μgr/kg/hafta) ve bir hafta sonra spinal füzyon uygulandı. Sıçanlar, füzyon cerrahisini takiben altı hafta sonra sakrifiye edildi ve omurgaları elle yapılan muayene, mekanik test makinesi ve histomorfometrik analizlerle değerlendirildi.

Bulgular: Elle yapılan muayenede füzyon oranları grup 1, grup 2 ve grup 3’te sırasıyla %50, %17.6 ve %55.5 idi (p>0.05). Mekanik değerlendirmede, füzyon dokularının ortalama değerleri grup 1’de 498±20.7, grup 2’de 481±23.7 ve grup 3’de 480.4±26.2 (MPa) idi (p>0.05). Histolojik değerlendirmede grup 1 ile karşılaştırıldığında, grup 2 ve 3’te kemik greftleri arasında daha çok kıkırdak matriks ve enkondral kemik oluşumunda gecikme gözlendi.

Sonuç: Ovariyektomi uygulanmış sıçanlarda Aln sodyumun uygulama zamanı, lomber spinal füzyon oranlarını önemli derecede etkilemedi. Histolojik değerlendirmede ise, Aln sodyum ile tedavi edilen gruplarda enkondral ossifikasyonda gecikme ortaya çıktığı gözlendi.

Objectives: In this experimental study the effect of alendronate (Aln) sodium on spinal fusion, that was given preoperatively or postoperatively, was compared both mechanically and histologically in ovariectomized rats. The research question was “Does application time of alendronate sodium effect the spinal fusion in ovariectomized rats?’’.

Materials and methods: Fifty female Wistar rats with a mean weight of 200 g and an average age of 12 weeks were ovariectomized according to the standard procedure. The rats were randomized into three groups nine weeks after ovariectomy. Group 1: spinal arthrodesis and saline weekly for six weeks postoperatively; group 2: spinal arthrodesis and Aln sodium 1 μgr/kg/week for six weeks postoperatively; group 3: Aln sodium 1 μgr/kg/week for six weeks preoperatively, then one week later spinal arthrodesis was done. The rats were sacrificed six weeks after fusion surgery and their vertebrae were evaluated by manual palpation, mechanical testing machine and histomorphometric analysis.

Results: Fusion rates obtained by manual palpation were 50%, 17.6% and 55.5% in group 1, 2 and 3, respectively (p>0.05). Mean values of fusion tissues in mechanical evaluation were 498±20.7, 481±23.7 and 480±26.2 (MPa) accordingly (p>0.05). Compared with group 1,  elayed endochondral ossification and more cartilage matrix among bone grafts were seen in group 2 and 3 in histological evaluation. Conclusion: Application time of the Aln sodium didn’t significantly affect the lumbar spinal fusion rates in ovariectomized rats. In histological evaluation, delayed endochondral ossification was seen in Aln sodium-treated groups.