Characterization of Resistance to Bacterial Canker and Witing Disease (C. michiganensis subsp. michiganensis) in Resistant Tomatoes


Creative Commons License

Çalış Ö., Karabulut D.

Türkiye V. Bitki Koruma Kongresi, Antalya, Turkey, 3 - 05 February 2014, vol.1, no.1, pp.212

  • Publication Type: Conference Paper / Summary Text
  • Volume: 1
  • City: Antalya
  • Country: Turkey
  • Page Numbers: pp.212
  • Akdeniz University Affiliated: No

Abstract

Tomatoes are one of the most widely produced vegetables in Turkey and the World. The tomato production areas are under threat by Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis causes serious problems. There is no proper control method of the bacterial wilting and canker disease. Therefore, resistance and genetic control mechanisms are forefront to investigate resistant tomato plants. For this purpose commercial tomato line (EBR3) seeds were mutagenised and 2 tomato (M3-9 and M3- 15) mutants were found to be resistant against the bacterial canker and wilting pathogen Cmm2. The HPLC analysis of resistant plants have revealed that chlorogenic acid and routine hydrate level 6.2 and 12.6 fold increased respectively. The increases of secondary metabolites proved that phytoalexins had an active role in the resistant mutants. To assess accumulation of pathogenesis related genes (Pathogenesis-related gene-1 (PR1), and Pathogenesis-related gene-2 (PR2) and their proteins real-time PCR analyses were conducted. Furthermore, to map resistance loci in resistant plants which were obtained from susceptible tomato line, 24 simple sequence repeat (SSR) markers were searched to locate the resistant phenotype with the molecular markers on chromosomes. 

Dünyada ve Türkiye’de en fazla üretimi yapılan sebzelerden biri olan domates üretim alanlarında Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis hastalık etmeni ciddi problemlere neden olmaktadır. Bakteriyel kanser ve solgunluk hastalık etmenini tamamen kontrol eden mücadele yöntemlerinin olmayışı, günümüzde bu hastalığın mücadelesinde dayanıklı bitki üretimi çalışmalarını ön plana çıkartmaktadır. Bu amaçla ticari domates hattı (EBR3) kimyasal mutasyona uğratılarak 2 domates (M3-9 ve M3-15) mutantı bakteriyel kanser etmenine dayanıklı bulunmuştur. Yapılan HPLC analizlerinde dayanıklı bitkilerde sekonder metabolit olarak üretilen klorogenik asit 6.2, rutin hidratınsa 12.6 kat arttığı tespit edilmiştir. Bu sekonder metabolitlerin miktarlarındaki artışlar mutant bitkilerde fitoaleksinlerin etkin rol oynadığını ortaya koymuştur. Bakteriyel patojen Cmm2 etmenine karşı mutant bitkilerde spesifik olarak üretilen hastalık oluşumu (Pathogenesisrelated gene-1 (PR1) ve Pathogenesis-related gene-2 (PR2) ile ilgili proteinleri kodlayan genlerin aktivasyonu gerçek zamanlı (real-time) PCR ile araştırılmıştır. Hassas domates genomunda gerçekleştirilen mutasyon ile dayanıklı hale gelen domates mutantlarındaki (M3-9 ve M3-15) genetik değişikliği ortaya çıkarabilmek için 24 adet Simple Sequence Repeat (SSR) markörü ile haritalama yapılmıştır. Dayanıklı lokusları haritalayabilmek için fenotipik olarak dayanıklı mutantlar ile hassas EBR3 domates bitkilerinin özellikleri aynı özelliği gösteren kromozomlar üzerinde yer alan markörler ile eşleştirilmeye çalışılmıştır.