13.Spor Bilimleri Kongresi, Konya, Türkiye, 7 - 09 Kasım 2014, cilt.13, sa.170, ss.423
Üniversiteler arası spor müsabakalarına katılan takım sporlarında (futsal, voleybol, basketbol, hentbol) yer alan lisanslı kadın sporcuların fair-play anlayışları arasındaki ilişkiyi inceleyen bu araştırmada betimsel ve taramaya yönelik bir yöntem uygulanmış ve araştırma iki aşamadan oluşmuştur. Araştırmanın ilk aşamasında amaca uygun mevcut bilgiler ilgili literatürün taranmasıyla sistematik bir şekilde verilmiştir. Böylece konu hakkında teorik bir çerçeve oluşturulmuştur. Araştırmanın ikinci aşaması olan uygulama aşamasında ise amaca ulaşmak için geliştirilen anketler örneklem grubuna uygulanmıştır. Verilerin toplanmasında Gülfem S. (2009) ‘un doktora tezinde kullanılan Türkçeye çevrilmiş MSOS (Multidimensional Sportspersonship Orientations Scale) ölçeği kullanılmıştır.
Araştırmaya 200 denek gönüllü olarak katılmıştır. Deneklerin yaş ortalamaları 21,77±1,964, spor yaşları ortalamaları 9,92±3,043tür . Spor branşları futsal, voleybol, basketbol ve hentbolda aktif olarak yer alan sporcular dahil edilmiştir.
Araştırmaya katılan sporcuların “Spor Branşı” değişkenine göre dağılımında “Eğer elimden gelirse haksız bir şekilde oyundan atılmak üzere olan rakibimin oyunda kalması için hakemle konuşurum.”, “Hatalı karar verdiğinde bile hakeme saygımı kaybetmem.”, “Rakibim haksız yere cezalandırılırsa bu durumu düzeltmeye çalışırım.”, “Hakemler dışında resmi maç/saha görevlilerinin uyarılarını da dinlerim.” ve “Rakibim spor malzemelerini unutmuşsa yedeklerimi ona ödünç veririm.” İfadelerine verdikleri cevaplarda bir anlamlılık olduğu saptanmıştır.(p<0,05).(Tablo12)
Anahtar Kelime: fair-play
A descriptive method also intended for screening has been applied in this research which viewing the relationships between understanding of fair-play of athletes who participating in team sports which attend to intercollegiate sports event. And research consisted of two phases. It has been given in a systematic way with screening literature about the current appropriate informations at the first phase of the research. In this way, a theoretical framework about topic has been formed. Questionnaires which developed to achieve the goal has been applied to sample group at the second phase which is implementation phase. MSOS (Multidimensional Sportspersonship Orientations Scale) Scale which has been translated into Turkish and used by Gülfem S. at her PhD thesis has been used when gathering data.
200 subject participated to research as volunteers. The age average of subjects is 21,77±1,964, sports age average of subjects is 9,92±3,043. Athletes who are actively participating in handball, basketball, volleyball and football branches have been included.
According to the in distrubition of” Sports Branch” variable, it has been determined that there is a significant difference (p<0,05) (table 2) in their response to the these statements;
“If I am able to do, I can talk with the referee for my opponent who is going to throw out of the game in unfair way.”
“I do not lose my respect even the referee made a bad call.”
“I try to fix that if my opponent punished in unfair way.”
“Other than the referees I listen to warning of match / field officers.”
“If my opponent forgets his or her sports equipment, I give mine’s.”
Key Words: Fair-Play