TURKISH JOURNAL OF AGRICULTURAL AND NATURAL SCIENCE, cilt.9, sa.4, ss.885-891, 2022 (Hakemli Dergi)
Bu araştırmada, EMS (etil metan sülfonat) mutajeni kullanılarak geliştirilen özel bir koleksiyon olan 40 mürdümük genotipi ve Gürbüz-2001 çeşidi, aspargin, L-homoarginin, arginin, aspartik asit, glutamik asit, prolin, metionin, tirozin, lösin + izolösin, fenilalanin gibi serbest amino asit içeriği açısından incelenmiştir. Mürdümük tohumlarında en az seviyede bulunan serbest amino asit prolindir ve 3.53 mg kg-1 olarak bulunmuştur. L-homoarginin, 12369.40 mg kg-1düzeyinde elde edilen en yüksek serbest amino asit içeriğidir. Bu çalışmada elde edilen serbest amino asitlere ait değerler yeni çeşit geliştirme çalışmalarında kullanılabilir.