Some Free Amino Acid Contents in the Seeds from Mutant Grass Pea Genotypes


Creative Commons License

Arslan M., Gökkaya T. H., Doğan Çetin E., Erkaymaz T., Yol E.

TURKISH JOURNAL OF AGRICULTURAL AND NATURAL SCIENCE, cilt.9, sa.4, ss.885-891, 2022 (Hakemli Dergi)

Özet

Bu araştırmada, EMS (etil metan sülfonat) mutajeni kullanılarak geliştirilen özel bir koleksiyon olan 40 mürdümük genotipi ve Gürbüz-2001 çeşidi, aspargin, L-homoarginin, arginin, aspartik asit, glutamik asit, prolin, metionin, tirozin, lösin + izolösin, fenilalanin gibi serbest amino asit içeriği açısından incelenmiştir. Mürdümük tohumlarında en az seviyede bulunan serbest amino asit prolindir ve 3.53 mg kg-1 olarak bulunmuştur. L-homoarginin, 12369.40 mg kg-1düzeyinde elde edilen en yüksek serbest amino asit içeriğidir. Bu çalışmada elde edilen serbest amino asitlere ait değerler yeni çeşit geliştirme çalışmalarında kullanılabilir.