6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun ile İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku İlişkisinin Değerlendirilmesi


Creative Commons License

Topgül S., Kol E.

Journal of International Management, Educational and Economics Perspectives, cilt.9, sa.2, ss.146-158, 2021 (Hakemli Dergi)

Özet

Şiddet bireylerin yaralanmasına, sindirilmesine, öfkelenmesine veya duygusal baskı altına alınmasına yol açan davranış veya yaklaşımların bütünüdür. 6284 sayılı Kanunda yer alan şiddet kavramı ve buna verilecek anlam, Kanun’da yer alan koruyucu ve önleyici tedbirlerin alınması, uygulanması kadına karşı şiddetin önlenmesinde büyük önem taşımaktadır. Kadına yönelik şiddet küresel bir sorun olarak yaşamın her alanında karşımıza çıkan toplumsal bir gerçek olarak hala varlığını sürdürmektedir. Kadına yönelen şiddetin toplumun tamamı üzerinde kısa ve uzun dönemli etkilerinin bulunduğu, sağlık harcamalarından, ciddi ekonomik maliyetlere ve daha da önemlisi gelecek nesiller üzerine ciddi yansıma ve izleri olduğu görülmektedir. Çalışmada kadına yönelik şiddetin önlenmesinde ve sona erdirilmesinde hukuki mekanizmalarının önlem ve yaptırımlarına değinilecektir. Bu çerçevede Türk Ceza Kanunu dışındaki ilk özel Kanun olan 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun incelenecektir. Ayrıca Kanun’unda yer alan önleyici ve koruyucu tedbirlerin İş Hukuku ve Sosyal Güvenlik Hukuku açısından etkilerine değinilecektir. Sonuç olarak kadına yönelik şiddetin önlenmesinde başarı tek bir Kanun, kurum, kuruluş ya da tedbirle elde edilemez, toplumsal bilinç ve farkındalığın arttırılması gerekmektedir.