Energy Use Efficiency in Irrigated and Rainfed Wheat in Pakistan


IMRAN M., ÖZÇATALBAŞ O.

Current Trends in Wheat Research, Imran M., Özçatlabaş O., Editör, Intechopen, London, ss.1-12, 2020

  • Yayın Türü: Kitapta Bölüm / Araştırma Kitabı
  • Basım Tarihi: 2020
  • Yayınevi: Intechopen
  • Basıldığı Şehir: London
  • Sayfa Sayıları: ss.1-12
  • Editörler: Imran M., Özçatlabaş O., Editör
  • Akdeniz Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Pakistan'da Sulanan ve Yağmur Suyuyla Sulanan Buğdayda Enerji Kullanım Verimliliği

Özet

Buğday, Pakistan'da önemli bir temel besindir ve hem sulanan hem de yağmurla sulanan üretim sistemlerinde yetiştirilmektedir. Artan talebi karşılamak için çiftçiler, buğday üretiminde girdi enerjisinin kullanımını artırdı. Yoğun enerji kullanımının, enerji güvenliği ve çevresel sürdürülebilirlik açısından pek çok sonucu vardır. Bu bölümde, Pakistan'ın Pencap eyaletindeki buğday çiftçilerinden yüz yüze görüşmeler yoluyla toplanan verileri kullanarak iki farklı üretim sisteminde yetiştirilen buğday mahsulünün enerji kullanım verimliliğini analiz ettik. Enerji girdi-çıktı analizi, sulanan buğdayda 49.079 MJ / ha girdi enerjisi ve yağmurla beslenen buğdayda 31.421 MJ / ha girdi enerjisi kullanıldığını ortaya çıkarmıştır. Her iki üretim sistemi arasındaki temel fark sulama suyudur. Gübre toplam enerji tüketiminde en yüksek paya sahip olup, onu dizel yakıt takip etmektedir. Yağmurla beslenen buğdayda üretilen bir kilogram buğday başına tüketilen enerji, sulanan buğdayla karşılaştırıldığında daha azdır. Benzer şekilde yağmurla beslenen buğdayın enerji verimliliği değerleri sulanan buğdaya göre daha iyidir. Veri zarflama analizi sonuçları, yağmurla beslenen sistemlerde buğday çiftçilerinin% 38'inin ve sulanan sistemdeki% 62'nin enerjiyi verimli kullandığını ortaya koymaktadır. Verimsiz ve verimli enerji kullanımı arasındaki önemli fark, her iki sistemde de enerji kullanım verimliliğini artırmak için önemli bir potansiyel olduğunu gösterir.

Abstract

Wheat is an important staple food in Pakistan and is grown in both irrigated and rainfed production systems. To meet increased demand, farmers have increased the use of input energy in wheat production. The intensive use of energy has many consequences for energy security and environmental sustainability. In this chapter, we have analyzed the energy use efficiency of wheat crop grown in two different production systems using data collected from wheat farmers of Punjab province of Pakistan through face-to-face interviews. Energy input–output analysis revealed that 49,079 MJ/ha input energy is used in irrigated wheat and 31,421 MJ/ha in rainfed wheat. The main difference between both production systems is because of irrigation water. Fertilizer has the highest share in total energy consumption followed by diesel fuel. Energy consumed per kilogram of wheat produced is less in rainfed wheat compared to irrigated. Similarly, energy efficiency values of rainfed wheat are better than irrigated wheat. Results of data envelopment analysis reveal that 38% of wheat farmers in rainfed systems and 62% in the irrigated system are using energy efficiently. The substantial difference between the energy use of inefficient and efficient indicates that there’s a significant potential to improve energy use efficiency in both systems.