29. İZDO Uluslararası Bilimsel Kongre ve Sergisi, İzmir, Turkey, 4 - 06 November 2022, pp.152-153
Amaç: Bu çalışmada, doğal apikal kök rezorpsiyonlu dişlerde 4 farklı elektronik apeks bulucunun (EAB) farklı irrigasyon solüsyonları varlığında çalışma boyu tespitindeki etkinliklerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır.
Gereçler ve Yöntemler: Deney için 41 adet doğal kök rezorpsiyonlu çekilmiş insan dişi bir stereomikroskop (Zeiss Stemi; Carl Zeiss, Almanya) kullanılarak 15 büyütme altında incelendi ve bunların 36 tanesi çalışmaya dahil edildi. Seçilen dişlerde #20 K-tipi bir eğe ile kanal boyunca ilerlendi ve eğenin rezorpsiyon alanında görüldüğü ilk anda ölçülen değer, gerçek uzunluk (GU) olarak kaydedildi. Elektronik uzunluk (EU) ise 4 farklı EAB (Propex II, Propex-Pixi, Dentaport ZX, DTE Woodpecker) kullanılarak tespit edildi. Ölçümlerde kullanılan irrigasyon solüsyonlarına göre 6 farklı grup oluşturuldu. Grup 1’de (Kontrol Grubu) kanallar kuru iken ölçümler yapıldı. Grup 2’de %1’lik NaOCl, Grup 3’te %2,5’luk NaOCl, Grup 4’te serum fizyolojik, Grup 5’te %2’lik klorheksidin, Grup 6’da %17’lik EDTA kullanıldı. Her ölçüm grubundan sonra, dişler 5 mL distile su ile yıkandı, steril paper pointler ile kurulandı ve bir sonraki ölçüm grubu için hazırlandı. Ölçülen EU değerleri, GU değerlerinden çıkarılarak fark hesaplandı.
Bulgular: Grup1'de 4 EAL arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamasına rağmen en başarılı sonuçlar Propex II ile elde edildi. Grup 2'de Dentaport ZX, DTE Woodpecker'dan anlamlı derecede daha başarılıydı (p=.037). Grup 3-6'da EAL'ler arasında anlamlı bir fark bulunmazken, Dentaport ZX en başarılı sonuçlara sahipti.
Sonuç: En başarılı ölçümler bu çalışmada kullanılan herhangi bir irrigasyon solüsyonu varlığında Dentaport ZX ile elde edilmiştir. Dentaport ZX ve DTE Woodpecker arasındaki fark Grup 2'de (%1 NaOCl) anlamlıydı.
Anahtar Kelimeler: Elektronik apeks bulucular, irrigasyon solüsyonları, doğal kök rezorpsiyonu
Aim: The aim of this study was to investigate the effects of 4 different electronic apex locators (EALs) on working length (WL) determination under different irrigation solutions in teeth with natural apical root resorption.
Materials and Methods: For this study, 41 extracted human teeth with natural root resorption were examined under 15 magnifications using a stereomicroscope (Zeiss Stemi; Carl Zeiss, Germany) and 36 of them were included in the study. The selected teeth were advanced along the canal with a #20 K-file and the value measured at the first time the file was seen in the resorption area was recorded as the actual length (AL). Electronic length (EL) was determined using 4 different EALs (Propex II, Propex-Pixi, Dentaport ZX, DTE Woodpecker). According to the irrigation solutions used in the measurements, 6 different groups were formed. Group 1. is the control group and measurements were made when the root canals were dry. 1% NaOCl in Group 2, 2.5% NaOCl in Group 3, physiological saline in Group 4, 2% chlorhexidine in Group 5, in Group 6 17% EDTA was used. After each irrigation solution, the teeth were washed with 5 mL of distilled water, dried with sterile paper cones, and prepared for the next measurement. The difference was calculated by subtracting the measured EL values from the AL values.
Results: In Group1, there is no statistically significant difference among 4 EALs and the most successful results was obtained by Propex II. In Group 2, Dentaport ZX was significantly more successful than DTE Woodpecker (p=.037). There was no significant difference among EALs in Groups 3-6, however Dentaport ZX has the most successful results with success rate.
Conclusion: The most successful measurements were obtained by Dentaport ZX in the presence of any solution used in this study. The difference between Dentaport ZX and DTE was significant in Group 2 (1% NaOCl).
Keywords: Electronic apex locators, irrigation solution, natural root resorption