Türk Ticaret Kanunu, Sermaye Piyasası Kanunu ve İlgili İkincil Düzenlemeler Çerçevesinde-Borçlanma Aracı Sahiplerinin Korunması


ÇINAR S. B.

Terazi Hukuk Dergisi, sa.201, ss.57-73, 2023 (Hakemli Dergi) identifier

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Basım Tarihi: 2023
  • Dergi Adı: Terazi Hukuk Dergisi
  • Derginin Tarandığı İndeksler: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.57-73
  • Akdeniz Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Anonim şirketlerin finansman ihtiyacının karşılanmasında borçlanma araçları önemli yer tutmaktadır. Yatırımcıların bu araçlara yatırım yapabilmesinin teşviki için ise bu araçların çıkarılmasına karar verilmesinden ilgili prosedürün iş- letilip tamamlanmasına kadarki tüm süreçte bir dizi hukuki gereklilik ve yatırımcıları korumaya yönelik düzenlemeler bulunmaktadır. Çalışmamızda bu kapsamda, öncelikle genel olarak borçlanma araçları, çıkarılma yetki ve kapsamı üzerinde durulmaktadır. Sonrasında borçlanma araçları yatırımcılarının korunmasının önemine değinilerek, ilk olarak kamuyu aydınlatma belgelerinden kaynaklı sorumluluk düzenlemeleri detaylı şekilde ele alınmaktadır. Çalışmamızın devamında, borçlanma araçları ihraç edenin mali durumunun bozulması riski, temerrüde düşülmesi, tasfiye düzen- lemeleri ve yatırımcıların zararını tazmine yönelik sistemler ve fonlar çerçevesinde incelenmektedir. Çalışmamızda mahkeme dışı çözüm imkânlarına da yer verilmekte ve son olarak şarta bağlı sermaye artırımı imkânı da incelenerek çalışma sona ermektedir.
Debt instruments have an important place in meeting the financing needs of joint stock companies. In order to encourage investors to invest in these instruments, there are a series of legal requirements and regulations to protect investors in the entire process from the decision to issue these instruments to the operation and completion of the relevant procedure. In this context, our study first focuses on debt instruments in general, the authorisation and scope of issuance. Afterwards, the importance of protecting the investors of debt instruments is emphasised and the liability regulations arising from the public disclosure documents are discussed in detail. In the sequel of our study, debt instruments are analysed within the framework of the risk of deterioration of the financial situation of the issuer, the lapsing into default, liquidation regulations and systems and funds for indemnification of investors. Out-of-court remedies are also included in our study and finally, the study concludes by analysing the possibility of contingent capital increase.