Cenova’lı Ressamlar (Barok Üslup)


Creative Commons License

GÖNÜLAL Ö.

SANAT YAZILARI, cilt.XIV, ss.89-107, 2006 (Hakemli Dergi)

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: XIV
  • Basım Tarihi: 2006
  • Dergi Adı: SANAT YAZILARI
  • Derginin Tarandığı İndeksler: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.89-107
  • Akdeniz Üniversitesi Adresli: Hayır

Özet

 

CENOVA’LI RESSAMLAR

(BAROK ÜSLUP)

 

ÖZET

 

İtalya’nın kuzey batısında, Liguria bölgesinde bir liman kenti olan Cenova (İ.Ö.218) Romalılar döneminden itibaren önemli bir merkez olarak tarih içinde yer almıştır. Cenova aynı zamanda İtalya’nın Orta Avrupa’ya açılan kapısı durumundadır. İ.Ö. 218 tarihinde kent niteliği kazanan Cenova, tarih boyunca çeşitli yönetimlerin egemenliğine geçmiş ancak coğrafi konumunun sağladığı avantajlar ve liman kenti olmasının gereği olarak sahip olduğu gemi filoları nedeniyle ticari ve askeri bir merkez olarak varlığını sürdürmüştür.

 

Roma’da gelişen Barok üslup, ana kaynağını dinsel yenileşmeden ve Rönesans sanatçıları arasındaki klasiğe karşı gelişen tepkiden bulmuştur. Michelangelo ile belirginleşen bu tepki sonrasında resimde, heykelde ve mimaride ortaya çıkan farklı yaklaşım Maniyerizm’e esin kaynağı oluşturmuştur ve Barok üslupta  yeniden klasik bir anlayışa ulaşmıştır.  Bu süreç içerisinde; her zaman güçlü ve zengin bir şehir olan Cenova kentindeki sanat okulu, bu klasik anlayış içerisinde İtalya’daki yaratma sürecini etkileyen önemli bir merkez olmuştur.

 

Anahtar kelimeler: Cenova, Cenova okulu, Barok,

 

GENEVAN PAINTERS 

 

(BAROQUE STYLE)

 

 

ABSTRACT

 

Geneva, a port city in the Northwest Italy has taken its place as a important center since the Roman era (B.C. 218). Besides Geneva is a gate leading to Middle Europe. Geneva gaining the quality of a city in 218 B.C., had been under the sovereignty of many states yet the advantages owing to its geographical position and being a port city as well as its vessel fleets, it existed both as a commercial and military center. 

 

The Baroque style developed in Rome fueled its main sources from religious renovation and the reaction of the Renaissance artists against classics. After this reaction became evident with Michelangelo, the different approach in painting, sculpting and architecture has been the inspiration for Manierism and it achieves the classic style in Baroque style again. During this period, the art school in Geneva that is always a strong and rich city, has been an important center affecting this creation process in Italy within classic style. 

 

Key words: Geneva, School of Geneva, Baroque