Endoskopi Yardımlı Onkoplastik Meme Cerrahisi Çağına Girerken Bir Hatırlatma: Musculus Sternalis; Literatür Derlemesi


DOĞRU V., YAPRAK M., MESCİ A., ARICI C.

13. Ulusal Meme Hastalıkları Kongresi, Antalya, Türkiye, 21 - 25 Ekim 2015, ss.1

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Antalya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.1
  • Akdeniz Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Giriş

İlk olarak 19. yüzyılın sonlarında tarif edilen musculus sternalis kası çoğrafik bölgelere göre değişik sıklıklarda görülen (%1-12) internal torasik arterin perforan dalları ile beslenip interkostal sinirlerin anterior kütanöz dalları ile innerve edilen anatomik bir varyasyondur.

Klinik Önemi

Özellikle kraniokaudal mammografilerde düzensiz sınırlı görüntüsüyle malign bir nodül veya intramammaryan lenf nodu izlenimi vererek biyopsi teşebbüsü ile ciddi kanamalara yol açabilir. Tanıda yaratmış olduğu karışıklığın yanı sıra gerek meme hastalıklarında gerekse de torasik cerrahi müdahelelerde operatöre disseksiyon planını şaşırtabilir. Madalyonun diğer yüzünde ise kasın varlığının meme ve boyun cerrahisinde bir rekonstrüksüyon malzemesi olabileceği düşüncesi yer almaktadır. Ayrıca pektoral kas altına yerleştirilecek protezlerde disseksiyon için bir engel iken parasternal bölgede sağladığı destek ile daha doğal görünümlü kozmetik sonuçlar kazandırdığı da bildirilmiştir. 
Öte yandan, meme cerrahisinde tarif edilen endoskopik uygulamalar, minimal invaziv cerrahi kabiliyetleri ve kozmetik başarısı ile her geçen gün daha fazla yayında onkoplastik teknik sıfatıyla anılmaktadır. Tekniğin yaygınlaşması ile şüphesiz ki kendine özgü komplikasyonlar da ortaya çıkacaktır. Endoskopik uygulamalar açısından bakıldığında musculus sternalis kasının özellikle de retromammaryan yaklaşımda potansiyal bir tehlike olduğunu düşünmekteyiz. Bu kasın var olma ihtimali önemsenmediğinde pektoral kas liflerini takip eden bir disseksiyon planını izlerken bir anda kanamaya başlayan musculus sternalis kasıyla karşılaşmak işten bile olmayabilir.

Sonuç
Musculus sternalis hem tanı hem de tedavide önemsenmesi gereken bir anatomik varyasyondur. Kasın varlığı meme cerrahisi planlanan her hastada mutlaka sorgulanmalı ve perioperatif değerlendirme ona göre yapılmalıdır. Bu kasın varlığını bilmek bir anda komplikasyonlar silsilesiyle çarpışmak yerine tedavide daha etkin olanaklara sahip olmak anlamına gelebilir.

Anahtar Kelimeler: Musculus Sternalis, Meme Koruyucu Cerrahi, Onkoplastik Cerrahi, Endoskopi Yardımlı Meme Koruyucu Cerrahi, Endoskopi Yardımlı Onkoplastik Meme Cerrahisi