10. Türkiye Bağcılık ve Teknolojileri Sempozyumu, Manisa, Türkiye, 3 - 07 Ekim 2022, ss.121, (Özet Bildiri)
Ekonomik
büyüklük olarak Türkiye, Çin’in ardından dünya sofralık üzüm üretiminde ikinci
sırada yer almaktadır. Asmanın anavatanı sınırları içerisinde yer alan Ülkemiz,
çok geniş çeşit ve tip zenginliğine sahiptir. Ayrıca, Antalya ili de önemli
üretim potansiyeline sahip olup özellikle Elmalı yöresi üzüm yetiştiriciliği
açısından ön plana çıkmaktadır. Elmalı'da eski çağlardan beri üzüm
yetiştirildiğine dair pek çok kanıt bulunmaktadır. Bölgede sofralık üzüm
yetiştiriciliği yapılan bağların çoğu yaşlı olup yaygın olarak yerel üzüm
çeşitlerinden tesis edilmiştir. Bununla birlikte, verim ve kalite yönünden
ticari değeri yüksek, hastalık ve zararlılara karşı daha dayanıklı/tolerant
üzüm çeşitleriyle modern bağların tesisi çok fazla yaygınlaşamamıştır. Ayrıca,
üreticilerin yaklaşık %60’ı telsiz goble sisteminde yetiştiricilik yapmaktadır.
Buna bağlı olarak da birçok üretici yeterince gelir elde edememektedir. Çalışmanın amacı, Elmalı yöresinin ekolojik
özellikleri göz önünde bulundurularak seçilen orta-erkenci ve orta mevsimde
olgunlaşan ticari değeri yüksek, 110 R anacı üzerine aşılı, Y terbiye
sisteminde Red Globe, Michel Palieri, Autumn Royal, Victoria ve Razakı sofralık
üzüm çeşitlerinin yöreye adaptasyonu ve ilçede yaygın olarak yetiştiriciliği
yapılan “Tilki Kuyruğu” ve “Göde Büzgülü” üzüm çeşitleri ile fenolojik (uyanma,
ben düşme ve hasat zamanı) ve kalite (tane ağırlığı, tane eni, boyu , sertliği
ve saptan kopma kuvveti, salkım eni, boyu, ağırlığı, olgunluk indisi, suda çözünebilir
kuru madde miktarı, antosiyanin ve resveratrol içeriği) değerleri karşılaştırılarak,
Elmalı bölgesine uyum sağlayabilecek yeni sofralık üzüm çeşitlerini
belirlemektir. Sonuç olarak, Red Globe ve Razakı üzüm çeşitleri verim ve kalite
yönünden tavsiye edilebilecek çeşitler arasında en önde gelenler olmuştur.