Menba Su Ürünleri Fakültesi dergisi (Online), cilt.8, sa.1, ss.114-121, 2022 (Hakemli Dergi)
Tıbbi ve aromatik bitkiler insanlık tarihinin başlangıcından itibaren öncelikle ilaç ve tedavi amaçlı olmak üzere gıda, kozmetik, endüstriyel ve baharat amaçlı kullanılmaktadır. Su ürünleri yetiştiriciliğinde ise başta balık refahı olmak üzere, çalışma kolaylığı sağlamak ve sağlıklı bir üretim gerçekleştirebilmek için tıbbi ve aromatik bitkilerden yararlanılmaktadır. Aromatik bitkilerden elde edilen başta esansiyel yağlar ve diğer bileşiklerinin birçok alanda kullanımı son zamanlarda giderek yaygınlaşmaktadır. Origanum spp. türleri tıbbi ve aromatik bitkiler içerisinde yer alan bitki türleridir. Bu türlerin içermiş olduğu etken maddelerin balıklar üzerine etkisi oldukça fazladır. Söz konusu türlerden elde edilen ekstraktlar ve yağlar bilimsel çalışmalarında odak noktası haline gelmiştir. Bu çalışmada da Origanum spp. türlerinden Origanum vulgare, O,. vulgare sp. hirtum, O majorana ve O. heracleoticum L. O. onites’in su ürünleri alanında kullanımı üzerinde durulmuştur.