Kıbrıs Türk Solunun Kıbrıs Sorununa Bakışı ve Müesses Nizam Çıkmazı


Kaya S.

I. Uluslararası Artuklu İktisadi, İdari ve Siyasi Bilimler Kongresi, Mardin, Türkiye, 20 - 21 Kasım 2021, cilt.1, sa.1, ss.1-3

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Cilt numarası: 1
  • Basıldığı Şehir: Mardin
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.1-3
  • Akdeniz Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Özet

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Solu, adada yaşanan milliyetçi şovenizmin getirdiği kaos ortamıyla her daim hükümetlerin hedefi konumunda olmuştur. EOKA ve Türk Mukavemet Teşkilatı’nın (TMT) en büyük ortak özellikleri: iki oluşumun da antikomünist ve milliyetçi tavır içinde olmasıydı. Yunanistan ve Türkiye NATO üyesi iki devlettir, Kıbrıs’ın da her iki ülkeyle hem organik hem garantörlük bağlamında ilişkisi bulunmaktadır. NATO üyesi ülkeler tarih boyunca, Komünizm korkusuyla, Sol’a karşı baskı, sansür gibi yıldırıma yöntemleri uygulamışlardır; bu yüzden hem Türk hem de Rum soluna karşı milliyetçi gruplar ve örgütler her daim bir yıldırma ve sindirme politikası izlemiştir ki bu durum adanın mevcut çıkmazının en büyük sebebidir. Çalışmamda bahsedeceğim ‘Müesses Nizam Çıkmazı’ tam da bu aşamada kendisine yer bulmaktadır.

Müzakerelerin statükoyu savunmaktan ziyade iki toplumun birleşmesinden yana olan bir Cumhurbaşkanı ile yürütülmesinin daha kolay olduğu Annan Planı öncesinde görülmüştür, çünkü sağ düşüncenin toplumsal hiyerarşiye, eşitsizliğe karşı bir duruş sergilemesi doğasına aykırıdır. Zaten Kıbrıs sorununun aşılamayan durumlarından biri de milliyetçi çizginin iki halkı bir araya getirme esnekliğinden uzak oluşudur. Sağcı siyasetçilerin muhafazakâr ve milliyetçi tabanının düşünceleri daha sert, kırmızıçizgileri de oldukça fazladır. Diyaloğu, eşitliği ve sosyal adaleti savunan sol ideoloji ise gerek ekonomik gerek sosyal gerek kültürel alanda çok sesliliğe ve birlikte yaşama fikrine daha yatkındır ve bu fikirlere Kıbrıs Sorunu bağlamında değinilecektir.

Çalışmamda KKTC solunun tarihsel süreci, siyasal hayattaki yerleri ve önlerindeki çıkmazlara değinerek bu ahvale yönelik bir tartışma yapılacaktır (Barış ve çözüm birbirinden farklı kavramlardır; çözüm kâğıt üstünde sağlanacak şeyler iken barış iki toplumun beraber yaşayabilme kültürüdür).

Anahtar Sözcükler: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Kıbrıs Türk Solu, Kıbrıs Sorunu