Laparoskopik apendektomilerde kalın apendiks için klibe yardımcı çap küçültücü düğüm uygulaması


DOĞRU V.

13. Ulusal Endoskopik Laparoskopik Cerrahi Kongresi, Antalya, Türkiye, 19 - 23 Nisan 2017, ss.1

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Antalya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.1
  • Akdeniz Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

AMAÇ 
Laparoskopik apendektomi, akut apandisit için oldukça sık tercih edilen ve çoğu sağlık tesisi için fiziksel imkanların yeterli geldiği bir cerrahi uygulamadır. Cerraha tanısal laparoskopi fırsatını da verdiği için hastanın eşlik eden intraabdominal patolojilerini ortaya çıkarabilir. Ancak güdüğün kliplenmesi sırasında yaşanabilecek bir aksaklık, güdük kaçağı ile başlayan ve hastayı septik şoka kadar sürükleyebilen tehlikeli bir kaskada zemin hazırlayacaktır. Bu nedenle apendiks güdüğüne uygun klibin seçilmesi son derece önem taşımaktadır. Güdüğe, klipleme öncesi çap küçültücü konstrüktör düğüm atılması, klip-güdük eşleşmesine katkı sağlayacak bir uygulama olabilir. 

YÖNTEM 
1 Ağustos 2016 ile 20 Şubat 2017 tarihleri arasında polikliniğimize kabul edilen 69 akut apandisit hastasının kayıtları retrospektif olarak incelendi. Komplike olmayan apandisitlerde apendektomi cerrahi aletlerin uygunluğuna göre hasta tercihi de aynı yöndeyse öncelikli olarak umblikus 10 mm, sol alt kadran 10 mm ve suprapubik 5 mm portlardan laparoskopik yöntemle gerçekleştirildi. Cerrahi alet eksikliği ve hasta tercihi durumlarında ise klasik McBurney insizyonu ile açık ameliyat uygulandı. Laparoskopide güdüğün net olarak ortaya konulamaması durumlarında açığa geçildi. Semptom süresi 5 günden fazla olan, jeneralize peritonitli, septik hastalarda ve kapalıdan açığa geçilen hastalarda göbek altı median insizyon uygulandı. Jeneralize peritonit ve septik görünümü olmayan, radyolojik görüntülemede flegmon tespit edilen durumlarda takip ve elektif operasyon tercih edildi. 

BULGULAR
Hastanemize başvuran 69 akut apandisit hastasından 35'ine laparoskopi planlanmış 3'ünde apendiks güdüğünün net olarak ortaya konulamaması nedeniyle açığa geçilmiştir. 32 hastadan 7'sinde güdük net olarak ortaya konulsa da eldeki en büyük hem-o-lok klibin güdüğe küçük geldiği fark edilmiştir. Klibin kilit mekanizmasının bulunduğu yuvarlak ucunun, güdüğün arkasından 30 derece kamera yardımına rağmen görüntülenememesi, klip-apendiks uyumsuzluğu kararında etkili olmuştur. Cerrah için güven vermeyen bu durumda klip kilitlenmeye çalışılmamış ancak klipten vazgeçilmeyerek apendiks kalınlığını azaltmak için güdüğe laparoskopik konstrüktör tek düğüm atılmıştır. Ardından klip güdüğe yeniden yerleştirilmiş ve yuvarlak ucun 5 hastada arkadan görüldüğü anlaşılmıştır. Kilitleme bu hastaların tümünde başarılı olmuştur. Kalan 2 hastada yuvarlak ucun konstrüktör düğüme rağmen güdük arkasından görüntülenemediği anlaşılmıştır. Bu hastalarda kilitleme işlemi güvenli bulunmayarak klipten vazgeçilmiş ve 1-5 mm aralıklı iki planda laparoskopik düğümler atılmıştır. Hiçbir hastada güdük kaçağı, enterokütan fistül veya intraabdominal apse gelişmemiştir. Açık cerrahi yapılan 3 hastada cilt altında lokalize abse gelişmiş, drenaj ve 4 gün süren açık yara pansumanı sonrası cilt tekrardan primer sütüre edilerek tedavi edilmiştir. 

SONUÇ
Apendiks güdüğüne atılan konstrüktör düğüm klip-apendiks çap uyumsuzluğunda cerraha hareket imkânı sunar. Bu teknik, güdük kaçağı, enterokütan fistül, apse ve sepsis gibi olası komplikasyonları azaltma potansiyeli taşımaktadır. Gelecekte karşılaştırmalı prospektif çalışmalar ile desteklenirse rutin uygulamaya girebilir.

Anahtar Kelimeler: Akut apandisit, Laparoskopik apendektomi, konstrüktör düğüm