Teknoloji Tabanlı Doğum Öncesi Bakım


Creative Commons License

Karabulut G., Kavlak O.

7th International Current Issues Congress on Medicine, Nursing, Midwifery, and Health Sciences, Sakarya, Türkiye, 27 - 29 Haziran 2025, ss.1308-1318, (Tam Metin Bildiri)

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Sakarya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.1308-1318
  • Akdeniz Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Özet

Doğum öncesi bakım, tıbbi değerlendirme, izlem, eğitim ve danışmanlığı içermekte ve gebelik süresince maternal-fetal sağlığı koruma ve geliştirmeyi amaçlamaktadır. Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle birlikte doğum öncesi bakım hizmetleri de teknoloji tabanlı bir yapıya evrilmiş ve güncel teknolojik yaklaşımlarla entegre bir hale gelmiştir. Yapay zeka algoritmaları, gebelikte riskli durumları öngörme ve erken teşhis yeteneği ile erken müdahaleye imkan tanıması gibi konularda önemini vurgulamaktadır. Gebeler tarafından kullanımı gittikçe yaygınlaşan dijital asistanlar ise bilgiye erişim açısından kolaylık sağlarken, bilgilerin güvenirliği ve doğruluğu gibi konulara dikkat edilmesi gerekmektedir. Mobil sağlık uygulamaları gebelik süreci hakkında bilgiler sağlaması, davranış değişikliklerinin geliştirilmesi, entegre edildiği cihazlarla birlikte riskli durumların erken tespit edilmesini sağlaması ve gebe ile sağlık profesyoneli arasında bir iletişim kanalı oluşturması gibi faydalar sağlamaktadır. Giyilebilir akıllı teknolojiler ise doğum öncesi bakım hizmetine erişemeyen gebe grubu için eşitsizliği ortadan kaldırmakta ve gebenin durumu hakkında anlık veriler sağlayarak gebe izleminin uzaktan yürütülebilmesini sağlamaktadır. Bu çalışmanın amacı yapay zeka algoritmaları, dijital asistanlar, mobil sağlık uygulamaları ve giyilebilir akıllı teknolojiler gibi güncel teknoloji tabanlı yaklaşımların doğum öncesi bakımda kullanım alanlarını açıklamaktır.

Anahtar Kelimeler: Doğum öncesi bakım, giyilebilir akıllı teknoloji, hemşirelik, mobil sağlık uygulamaları, yapay zeka

 


Abstract

Prenatal care includes medical assessment, monitoring, education and counseling and aims to protect and promote maternal-fetal health during pregnancy. Currently, with the development of technology, prenatal care services have evolved into a technology-based structure and have become integrated with current technological approaches. Artificial intelligence algorithms emphasize the importance of predicting risky situations in pregnancy and enabling early intervention with early diagnosis capability. While digital assistants, which are increasingly used by pregnant women, provide convenience in terms of access to information, attention should be focused on issues such as reliability and accuracy of information. Mobile health applications provide benefits such as providing information about the pregnancy process, improving behavioral changes, enabling early detection of risky situations with the devices they are integrated with, and creating a communication channel between the pregnant woman and the health professional. Wearable smart technologies, eliminate inequality for pregnant women who cannot access prenatal care services and enable remote monitoring of pregnant women by providing instant data on the condition of the pregnant woman. The aim of this study is to explain the use of current technology-based approaches such as artificial intelligence algorithms, digital assistants, mobile health applications and wearable smart technologies in prenatal care.

Key Words: artificial intelligence, mobile health applications, nursing, prenatal care, wearable smart technology