Torbalı olarak satışa sunulan farklı ağırlık sınıfı tavuk karkaslarında su kabarcıkları ile kızarıklıklara rastlama sıklığının saptanması


Kılıçkaya Z., AKSOY T., Narinç D.

7. Ulusal Zootekni Bilim Kongresi, Adana, Türkiye, 1 - 04 Eylül 2011, ss.262

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Adana
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.262
  • Akdeniz Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Değişik karkas kusurları tavuk eti sektöründe ekonomik kayıplara yol açmaktadır. Bu kusurların başlıcaları göğüs derisindeki su kabarcıkları ile karkasın değişik kısımlarındaki kızarıklıklardır. Bu çalışmanın amacı, torbalı olarak satışa sunulan farklı ağırlık sınıfından [düşük (1250g), orta (1750 g) ve yüksek (2250 g)] tavuk karkaslarında göğüs su kabarcıkları ile kızarıklıklara rastlama sıklığının ortaya konmasıdır. Verilerin analizinde ki-kare testinden yararlanılmıştır. Göğüs kısmında su kabarcıkları bulunan karkasların oranı düşük, orta ve yüksek ağırlık gruplarında sırasıyla % 4.2, 5.2 ve 7.8 olarak saptanmıştır, ağırlık sınıfı ile söz konusu kusura rastlama sıklığı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmamıştır (P>0.05). Göğüs ve but kısmındaki kızarıklıklara rastlanma sıklığı ile ağırlık sınıfı arasında anlamlı ve önemli (göğüs ve butlar için, sırasıyla P<0.01 ve P<0.05) ilişki saptanmıştır ve en düşük oranda kusurlu karkasa 1250 g’lık grupta rastlanmıştır. Ancak söz konusu ağırlık grubunun, kanat kısmındaki kızarıklıklara daha fazla rastlanması (P<0.05) dikkat çekicidir. Ayrıca, genel olarak kızarıklıklara rastlama sıklığının bir miktar yüksek bulunması, firmalarımızın özellikle kesimle ilgili faktörleri gözden geçirmeleri gerektiğini akla getirmektedir.

Anahtar Kelimeler: Etlik piliç, Ağırlık sınıfları, Karkas kusurları, Göğüs su kabarcığı, Kırmızılık