Demanslı Hastalara Bakım Veren İnformal Bakıcılara Dair Bibliyometrik Analiz


Murakami I., ÇOBAN M., CERRAHOĞLU Y.

1. Uluslararası 11. Sağlık ve Hastane İdaresi Kongresi, Trabzon, Türkiye, 13 - 15 Ekim 2017, ss.10-11

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Trabzon
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.10-11
  • Akdeniz Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Çalışmanın Problemi: Günümüz dünyasındagelişmiş batılı ülkeler başta olmak üzere bütün toplumda nüfusun yaşlanma olgusu dikkat çekmektedir. Yaşlanma ile birlikte kronik hastalıkların artışıyla aileye düşen sorumluluğu arttırmaktadır. Ev ortamında aile fertleri tarafından bakılan yaşlılara profesyonel olarak bakım desteği sağlanamadığı için, bakıma muhtaç yaşlılar ve yaşlıya bakan aile fertleri veya yakınları bakım sorunuyla baş başa bırakılmaktadır. Bu durumda özellikle Alzheimer hastaların bakım sorumluluğunu üstlenen bireylerin psikolojik, fizyolojik ve sosyo-ekonomik konularda zorlandıkları anlaşılmaktadır.
Çalışmanın Amacı: Bu çalışmada öz ve atıf veri tabanı Scopus’ta demanslı hastalara bakım veren informal bakıcıların eğitimleri ve yaşadıkları sorunları içeren araştırmaların ortak yönlerini kategorize etmek; Türkiye’de ve dünyada bu soruna ne kadar değinildiğini ortaya koymaktır. Bu amaca bağlı olarak şu sorulara cevap aranmaktadır:
• Scopus’ta yayınlanan ilgili makalelerin konu dağılımı nasıldır?
• İlgili makalelerde araştırma yöntemi nasıl çeşitlilik göstermiştir?
Metod: Demanslı hastalara bakım veren informal bakıcıların eğitimleri, bariyerleri, yaşadıkları sorunlar hakkında ne kadar çalışma yapıldığını araştırmak amacıyla İngilizce makalelerinde bibliyometrik analiz yapılmıştır. Scopus veri tabanında sırasıyla “dementia”, “informal caregiver”, “education” ve “barrier” kelimeleri taratılarak 132 makale elde edilmiştir. Bibliyometrik analiz ile gruplandırılan makaleler, içerik analiziyle incelenmiştir. Tarama limiti 2000-2016 yıllarını kapsamakla birlikte sadece yayınlanmış makaleler kullanılmıştır.
Bulgular ve Sonuç: 132 makalerden 14 tanesi araştırmanın asıl amacını içermektedir. Analiz sonucunda informal bakıcıların eğitim ihtiyaçları, bakım yükleri, eğitim programlarının araştırıldığı görülmüştür. Araştırmanın yöntemleri ise en fazla nitelik araştırma (8 adet), ondan sonra nicel araştırma (3 adet) ve diğer ise 3 adet (1 içerik analizi, 1 mix-metod ve 1 literatür derlemesi) görülmüştür. Yayınlanan makale sayısının en fazla olduğu ülke A.B.D., ikinci İngiltere ve üçüncü ise Kanada’dır. Türkiye’de ise bu konuyla ilgili herhangi bir çalışma görülmemiştir.
Anahtar Kelimeler: Demans, İnformal Bakıcı, Bibliyometrik Analiz

Problem of the Research: In today's world, especially in developed western countries, aging of population has begun to attract attention in whole society. Along with aging, increasing chronic diseases increases the responsibility of family. As elderly who are looked after by their family members at home are not provided professional care support, elderly who are in need of care and informal caregivers are left alone with the problem of care. It is understood that the individuals who undertake care responsibility of Alzheimer's patients are particularly difficult to psychologically, physiologically and socio-economically.
Objectives: Citation database is to categorize the common aspects of research involving the training of informal caregivers who provide dementia care in Scopus and the problems they are experiencing and to show how much this problem is being addressed in the world. For this purpose questions are as follows:
• How is topic distribution of articles published in Scopus?
• What the kind of method is used in the relevant articles?
Method: Bibliometric analyzes were conducted to investigate the educational status of informal caregivers with dementia care and how much work was done on the problems. "Dementia", "informal caregiver", "education" and "barrier" words were scanned in Scopus database. 132 articles were obtained and examined by content analysis. Scanning limit covers the years 2000-2016, only published articles.
Result: On 132 articles, 14 of them contain the original purpose of this research. It was seen that the education needs of the informal caregivers, care load, education programs were investigated. Qualitative research (8 items), quantitative research (3 items) and 3 items (1 content analysis, 1 mix-method and 1 literature review) were the most common methods of research. The highest number of articles published in U.S.A., second UK, and third is Canada. In Turkey there is no study on this topic.
Keywords: Dementia, Informal Caregiver, Bibliometric Analysis