Ekonomik Göstergelere Göre Üzümsü Meyveler


SAYIN C., TAŞCIOĞLU Y., CEYLAN M., GÜLCAN S.

IV. Ulusal Üzümsü Meyveler Sempozyumu, Antalya, Türkiye, 3 - 05 Ekim 2012, ss.1

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Antalya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.1
  • Akdeniz Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Türk tarımında bahçe bitkileri üretimi önemli bir yer almakta olup işlenen tarım arazilerinin önemli bir bölümünde yaş sebze ve meyve üretilmektedir. Yıllara göre değişmekle birlikte Türkiye'de yaş meyve ve sebze üretimi 45 milyon ton'un üzerindedir. Bu üretilenlerin ise 18,2 milyon tonu meyve olup son yıllarda üretimi artan üzümsü meyveler yaklaşık 5,5 milyon ton üretim miktarı ile ürün grupları içinde ilk sırada yer almaktadır. Üzümsü meyveler; her yıl düzenli ürün vermeleri, yetiştiriciliğinin kolay olması, tarıma dayalı sanayide hammadde kullanılmaları nedeniyle aile tipi tarım işletmeleri için tamamlayıcı, ticari tarım işletmeleri için önemli gelir sağlayıcı meyve grubudur.

Bu çalışmada tarımın Türkiye ekonomisindeki yeri, dünyada ve Türkiye'de son yıllarda üretimi artan üzümsü meyvelerin üretimi, ihracatı, ithalatı, gıda sanayisindeki yeri, üretim maliyetleri ve Avrupa Birliği'ne uyum durumu incelenmiştir.

 

Anahtar Kelimeler: Üzümsü meyveler, yaş meyve sebze, Avrupa Birliği.

The production of horticultural crops is very important in Turkish agriculture, especially fruits and vegetables are mostly produced ones in these agricultural lands. The production of fresh fruit and vegetables is over 45 million tones and also depends on different years. The 18.2 million tones of these productions are fruits. In recent years berry fruits rank first in this product group with the amount of 5.5 million tones. Berry fruits are an important complementary for family type agricultural enterprises and an income provider for commercial agricultural enterprises because this fruit group provides regular product each year, has an easy cultivation technique and can be used in agro-based industry as raw material.

 

In this study, the place of agriculture in Turkey’s economy, the production, import, export, location in food industry, production costs and the state of EU harmonization of berry fruits were evaluated.

 

Keywords: Berry fruits, fresh fruit and vegetables, European Union.