Uluslararası Nilüfer Kültür Çalıştayları Serisi I Nekropol ve Peyzaj Uygulamalar Yaklaşımlar Öneriler, Bursa, Türkiye, 2 - 03 Aralık 2016, ss.10
Ölü-Ölüm-Müzecilik
Antik çağ kültürlerinin yaşam pratiğinin çok önemli bir parçası olan ölümün arkeoloji biliminin kabuğundan çıkarılarak çağdaş müzecilik anlayışıyla görselleştirilmesi cazibeli olduğu kadar sorunlu ve hassas bir konudur. Bu bildiride ölüm-mezar-öteki dünya kavramlarının farklı müzecilik anlayışlarıyla ne tür sergilemelerle buluşturulduğu dünyadan örneklerle tanıtılmaya çalışılacaktır. Öte yandan saha pratiği ve bilimsel incelemelerle kişisel olarak daha derinlemesine bilgi sahibi olduğum Lykia, Pamphylia ve Pisidia bölgelerindeki mevcut uygulamaların da tanıtılacağı bildiride olası modellere ait önerilerin de tartışmaya sunulması planlanmaktadır.
Dead-Death-Museology
In ancient cultures, death was one of the most important practices of daily life. Although it is interesting to visualize and bring the phenomenon of death out of its scientific shell and into contemporary museology, it is a problematic and sensitive topic. In this paper, death-tomb and after life concepts will be introduced through various selected world museum examples. I will also be presenting the Lycia, Pamphylia, and Pisidian region practices, which I have personal in-depth knowledge through participating in archaeological digs and performing scientific research. Possible models for depicting the topics of dead and death will be presented and discussed.