COVID-19 Pandemisinin Hemşirelerin Koronafobisi Üzerine Etkisi: Analitik Kesitsel Bir Çalışma


Karazeybek E., Özdemir C., Aker Z.

Türkiye Klinikleri Hemşirelik Bilimleri Dergisi, cilt.15, sa.3, 2023 (Hakemli Dergi)

Özet

Amaç: Çalışmanın amacı; Covid-19 salgın sürecinde hemşirelerin bireysel ve çalışma özelliklerinin koronavirus fobisi üzerine etkisinin belirlenmesidir.

Yöntemler: Bu çalışma analitik kesitsel çalışma olarak tasarlandı ve STROBE kontrol listesi kullanıldı. 2020 yılı itibari ile Türkiye'deki hemşirelerin tamamı (198.465) araştırmanın evrenini, örneklemini ise kartopu yöntemi ile ulaşılabilen 605 hemşire (511 kadın, 94 erkek) oluşturmaktadır. Veriler ‘Kişisel Bilgi Formu’ ve ‘Koronavirüs-19 Fobisi Ölçeği’ kullanılarak online olarak toplandı. Veriler, pearson korelasyon ve varyans analizleri kullanılarak SPSS yazılım paketleri aracılığıyla analiz edildi.

Bulgular: COVID-19 korkusu evli hemşirelerde bekar hemşirelere göre daha yüksek bulunmuştur. Ayrıca çocuklu hemşirelerin ve kadın hemşirelerin COVID-19 korkusunun yüksek düzeyde olduğu görülmüştür. En yüksek toplam puan tek çocuklu hemşirelerde, Karadeniz bölgesinde yaşayanlarda, yoğun bakımda çalışanlarda ve 6-10 yıl arası iş tecrübesi olanlarda kaydedildi. Koronafobi, Covid-19 testi pozitif çıkan veya en az bir aile üyesi veya arkadaşının Covid-19 testi pozitif olan hemşirelerde daha yüksekti.

Sonuç: Cinsiyet ve çocuk sahibi olma durumu koronafobide önemli etkenler olarak öne çıkmaktadır. Ayrıca daha uzun süre mesleki deneyimi olan ve yoğun bakımda çalışanlarda koronafobi düzeyi daha yüksek bulundu.

Anahtar Kelimeler: COVID-19;  fobi; hemşirelik; Türkiye

Objective: This study aimed to determine the effect of individual and professional characteristics of nurses on the prevalence of coronaphobia during the COVID-19 pandemic.

Methods: This research was designed as an analytical cross-sectional study and the STROBE checklist was used. As of 2020, all of the nurses (198.465) in Turkey constituted the population of the study, and of 605 nurses (511 females, 94 males) that could be reached by the snowball method the sample. Data were collected online through the submission of a Personal Information Form and the COVID-19 Phobia Scale. The data were analyzed through SPSS software packages using Pearson’s correlation and variance analyses.

Results: Fear of COVID-19 was found to be higher in married nurses than were single nurses. In addition, it is indicated that nurses with children and women nurses have a high level of fear of COVID-19. The highest total scores were recorded in nurses with one child, those living in the Black Sea region, those working in intensive care units, and those with 6 to 10 years of work experience. Coronaphobia was higher in nurses who had tested positive or had at least one family member or friend test positive for COVID-19.

Conclusion: Sex and having child stand out as important factors in coronaphobia. Nurses with more professional experience and those working in intensive care units also demonstrated higher levels of coronaphobia.

Key Words: COVID-19; phobia; nursing; Türkiye