COVID-19 ve GIDA GÜVENLİĞİ


Felek R., Yıldırım İ.

AEGEAN SUMMIT 2nd INTERNATIONAL APPLIED SCIENCES CONGRESS, İzmir, Türkiye, 27 - 28 Mart 2021, ss.44

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: İzmir
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.44
  • Akdeniz Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

COVID-19 ve GIDA GÜVENLİĞİ Rasih FELEK Akdeniz Üniversitesi ORCID ID: 0000-0002-5722-1176 İbrahim YILDIRIM Akdeniz Üniversitesi ORCID ID:0000-0002-7687-6274 Özet COVID-19, solunum yolu belirtileri ile ortaya çıkan ciddi hastalıklara neden olan bir virüstür. Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) pandeminin etkisinin azaltılabilmesi için fiziksel mesafe ve kişisel koruyucu donanımların kullanılmasına ilişkin önerileri bulunmaktadır. Bu önlemlerin uygulanması, birçok işletmenin, okulun, seyahat ve sosyal aktivitelerin kısıtlamasına neden olmuştur. Gıda üretim ve temin zincirinde sürekliliğin sağlanabilmesi için tüm çalışanların güvenli ve sağlıklı tutulması çok önemlidir. Gıda sektöründeki firmalar, gıda güvenliği risklerini yönetmek için Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktası (HACCP) ilkelerine dayalı Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri'ni uygulamak zorundadır. Temizlik ve sanitasyon, iyi hijyen uygulamaları, gıda firmasının dizaynı, gıda işleme ortamı, depolama, dağıtım, personel sağlığı için gerekli tüm temel koşulları ve çalışmaları içeren sistemleridir. Pandemi koşullarında gıda çalışanlarının COVID-19’dan korunması için gıda hijyeni ve sanitasyon uygulamalarının güçlendirmesi zorunluluk olmuştur. Bu araştırmada, güvenilir gıda üretimi için gıda sektöründe COVID-19’a karşı alınması tavsiye edilen önlemler belirtilmiştir. COVID-19 bir solunum yolu hastalığıdır ve birincil bulaşma yolu kişiden kişiye yakın temas yoluyla ve enfekte kişiden etrafa saçılan damlacıklar ile olmaktadır. Yapılan çalışmalarda virüslerin gıda veya gıda ambalajı yoluyla bulaşmadığı ve yiyeceklerde çoğalamadığı belirtilmektedir. SARS-CoV-2 virüsünün farklı yüzeylerde canlı kalma süreleri incelenmiş ve 24-72 saate kadar yaşayabileceği bildirilmiştir. Fekal-oral bulaşmamasına rağmen, kişisel koruyucu önlemlerden biri olan ellerin yıkanması önemlidir. COVID-19 bulaşmış çalışanları ve temasları gıda hizmetinden uzak tutulmalı, asemptomatik taşıyıcı olanlar kesinlikle çalıştırılmamalıdır. Gıda firması güvenliği için personelin telefonuna AEGEAN SUMMIT 2nd INTERNATIONAL APPLIED SCIENCES CONGRESS ABSTRACT BOOK ISBN: 978-625-7341-17-2 www.egekongresi.org Page | 45 yüklediği bir program ile sağlık durumununa göre izin verecek bir prosedür oluşturulmuştur. Gıda güvenliği uygulamaları beş grup altında toplanabilir; iş güvenliği eğitimi, maske, gözlük, eldiven gibi kişisel koruyucu donanım, fiziksel mesafe, temizlik ve sanitasyon uygulamaları ve enfekte personelin izolasyonu olarak sayılabilir. Anahtar kelimeler: Pandemi, COVID-19, Gıda güvenliği, HACCP