‘Sel-42’ ve ‘Tainung’ papaya çeşitlerinin soğukta muhafazasında meyve kalite parametrelerindeki değişim üzerine 1-metilsiklopropenin (1-MCP) etkisi


GÜNEŞ E., ÖZİYCİ H. R., GÜBBÜK H.

Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, cilt.28, sa.4, ss.625-637, 2024 (Hakemli Dergi) identifier

Özet

Klimakterik meyvelerin hasattan sonra hızlı olgunlaşma süreçleri, hasat sonrası kalite yönetimi ve ticari ömrün uzatılması açısından zorluklar oluşturmaktadır. Bu çalışmada, etilen gazının olgunlaşma üzerindeki etkisini geciktiren 1-Metilsiklopropen (1-MCP) kullanımının, subtropikal koşullarda örtüaltında yetiştirilen ‘Sel-42’ ve ‘Tainung’ papaya çeşitlerinin soğukta muhafaza sırasında kalite parametreleri üzerindeki etkileri incelenmiştir. Bu amaçla, farklı dozlarda 1-MCP uygulamasının depolama süresinde meyve ağırlık kaybı, meyve eti sertliği, kabuk renk gelişimi ve kimyasal özellikleri üzerine etkileri araştırılmıştır. Araştırma bulguları, ‘Sel-42’ çeşidinde %25 olgunluk seviyesinde 1-MCP uygulamasının muhafaza süresini 28 güne ve ‘Tainung’ çeşidinde ise 31 güne kadar uzatabildiğini göstermiştir. Ayrıca 1-MCP uygulamalarının, meyve eti sertliğini ve renk dönüşümünü olumlu yönde etkilediği, ancak kimyasal özellikler üzerinde doğrudan bir etkisinin olmadığı tespit edilmiştirAraştırma sonuçları, 1-MCP uygulamasının ‘Sel-42’ ve ‘Tainung’ papaya çeşitlerinin muhafaza süresini ve meyve kalitesini iyileştirme konusunda önemli bir etkiye sahip olduğunu ve meyveye özgü muhafaza stratejilerinin geliştirilmesine katkı sağladığı sonucuna varılmıştır.
The rapid post-harvest ripening processes of climacteric fruits pose challenges for post-harvest quality management and the extension of commercial shelf life. In this study, the effects of the use of 1-Methylcyclopropene (1-MCP), which delays the effect of ethylene gas on ripening, on the quality parameters of ‘Sel-42’ and ‘Tainung’ papaya varieties grown under greenhouse conditions during cold storage were investigated. For this purpose, the impact of different doses of 1-MCP application on fruit weight loss, flesh firmness, peel color development, and chemical properties was examined during storage. The findings indicate that 1-MCP application at a 25% maturity level could extend the preservation period to 28 days for ‘Sel-42’ and up to 31 days for ‘Tainung’. Furthermore, it was found that 1-MCP treatments positively affected flesh firmness and color transformation, but had no direct effect on chemical properties. The results showed that 1-MCP treatment had a significant effect on increasing storage time and improving the fruit quality of 'Sel-42' and 'Tainung' papaya cultivars and contributed to the development of fruit-specific preservation strategies.