Alzheimer Hastalığında Önemli Bir Role Sahip Olan Amiloid Beta’nın Beyin Osilasyonları Üzerine Etkisi


Creative Commons License

HİDİŞOĞLU E., KANTAR GÖK D., YARGIÇOĞLU AKKİRAZ P.

Uluslararası Katılımlı 28-29. Ulusal Biyofizik Kongresi, İstanbul, Türkiye, 6 - 09 Eylül 2017, ss.28-29

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: İstanbul
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.28-29
  • Akdeniz Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Giriş ve Amaç: Amiloid beta (Ab) peptidi, Alzheimer hastalığında (AH) meydana gelen amiloid plak oluşumlarının temel bileşenleri arasında yer almaktadır. Ab’nın önemli bir rolünün olduğu bu hastalıkta, miktarına bağlı olarak beyin osilasyonları üzerine ne tür etkilerinin olduğu tam olarak bilinmemektedir.

Bu nedenle, çalışmamızda beyin hemisferlerine Ab enjeksiyonunun deneklerin beyin aktivitelerini nasıl etkileyeceğini ve meydana gelecek değişimlerin, hastalığın ön tanısı için yeni bir biyobelirteç olarak kullanılıp kullanılamayacağını belirlemek amaçlanmıştır.

Yöntemler: Çalışmamızda 80 adet 3 aylık Wistar erkek sıçan kullanılmıştır ve her grupta 10 hayvan olacak şekilde rastgele bölünerek sham, Ab-1 (5 mg/ml), Ab-2 (10 mg/ml), Ab-3 (15 mg/ml), Ab-4 (20 mg/ml), Ab-5 (30 mg/ml), Ab-6 (40 mg/ml) ve Ab-7 (50 mg/ml) grupları oluşturulmuştur. Anestezi, Ketamine (100 mg/kg) ve Xylazine (5 mg/kg) karışımın intraperitonal (i.p.) yolla uygulanması ile sağlanmıştır. AH grubu hayvanlarına belirtilen konsantrasyonlarda Aβ1-42 peptidi, sham grubuna ise aynı hacimde serum fizyolojik intraserebroventriküler (i.c.v.) olarak uygulanmıştır. Tüm deney gruplarında sekiz farklı beyin bölgesine kronik olarak kayıt elektrotları yerleştirilmiştir. Cerrahi işlemleri ve iyileşmeleri tamamlanan sıçanlardan spontan EEG aktivitesi kayıtları alınarak spektral analizler gerçekleştirilmiştir.

Bulgular: Spontan EEG aktivitesi incelendiğinde, Ab1-42 peptidi uygulanan tüm gruplarda gama frekans bandında sham grubuna göre anlamlı farklılıklar gözlenmiştir (p<0.001). Delta frekans bandında ise sadece ventrikül başına 20 mg/ml Ab1-42 peptidi uygulanan gruplarda sham grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar gözlenmiştir (p<0.001).

Sonuç: Bulgular, gama aktivitesinde oluşan değişimlerin, AH’nın erken evrelerindeki değişimlerin deteksiyonunda kullanılabileceğini gösterirken, delta aktivitesindeki değişimlerin sadece AH progresyonu ve major patolojik değişimler hakkında bilgi vereceğini göstermektedir.

Teşekkür: Bu çalışma TÜBİTAK tarafından desteklenmiştir (SBAG: 315S054).

Introduction and Aim: Amyloid beta (Ab) is one of the most principal components of the amyloid plaques composed in Alzheimer’s disease (AD). The effects of dose dependent accumulation of Ab on brain oscillations have not known yet.

Therefore, we aimed to identify how to change the brain electrical activity of subjects by injection of Ab into the brain hemispheres and whether or not these changes can be used as a new biomarker for early diagnosis of the AD.

Methods: In our present study, 80 Wistar rats were divided randomly into seven AD groups obtained by intracerebroventricular injection of Ab in different concentrations (between 5 and 50 mg/ml) and sham group. Then, EEG recordings were taken with implanted electrodes. Spontaneous brain activities were recorded from eight electrode locations and then spectral analysis were performed.

Results: When spontaneous EEG activity was examined, significant differences were observed in gamma frequency band in Ab groups compared to sham group (p<0.001). In delta activity,  we only observed significant changes in Ab-4 (20 mg/ml), Ab-5 (30 mg/ml), Ab-6 (40 mg/ml) ve Ab-7 (50 mg/ml) compared to sham group (p<0.001).

Conclusion: The changes of gamma oscillation might be used to detect early stages of AD. On the other hand,  the changes in delta activity provide information about the progress of AD, and the onset of only major pathological changes

Acknowledgements: This work was supported by the Scientific and Technological Research Council of Turkey (TUBITAK) (SBAG 315S054).