Osmanlı Devleti Arşiv Kayıt Düzenine Örnek Bir Belge


YILDIRIR S.

I. Uluslararası Niğde Dil Kültür ve Tarih Sempozyumu, Niğde, Türkiye, 3 - 06 Mayıs 2012, cilt.-

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Cilt numarası: -
  • Basıldığı Şehir: Niğde
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Akdeniz Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

OSMANLI DEVLETİ ARŞİV KAYIT DÜZENİNE ÖRNEK BİR BELGE

Tarihi Arşivlerimizin Önemi

            Türkiye Cumhuriyeti Devleti, Osmanlı Devleti’nden devraldığı arşiv malzemesi bakımından dünyanın en zengin tarihi arşivini elinde bulunduran nadir ülkelerden birisidir. Günümüzde Başbakanlık Osmanlı Arşivi’nde bulunan 150 milyon belge, Osmanlı Devleti’nin tarih sahnesinden çekilişinden sonra kurulan otuza yakın devletin siyasi, tarihi, iktisadi ve kültürel varlığını, zenginliğini ortaya çıkaracak ve bu ülkelerin geçmişlerini aydınlatacak kapasitededir[1]. (Yazıcıoğlu, İstanbul, 1997, s.3) Arşiv, tarih yazma işinin gıda aldığı ebedî bir kaynaktır[2]. (Aktaran: Fekete / Gökbilgin, 1935, s.65) Arşiv belgeleri de daima ana kaynak durumundadır[3]. (Aktaran: Kütükoğlu, 2011, s.18) Bir Dünya İmparatorluğu olarak üç kıtada 600’den fazla yıl, hüküm sürmüş olan Osmanlı Devletine ait belgeleri içeren arşivler ve bunların paha biçilmez değerleri konusundan bahseden kaynak eserler, çok fazladır[4]. (Reychman-Zajaczkowski, 1993, s.19)



[1] Yaşar Yazıcıoğlu, Başbakanlık Osmanlı Arşivi’ndeki Belge Türleri, Padişah El Yazıları ve Belge Restorasyonu, İstanbul, 1997, Önsöz, s. 3.

[2] Fekete /Tayyib Gökbilgin, Arşiv Meseleleri, TC Maarif Vekilliği, İstanbul, 1939, s.65.

[3] Mübahat S. Kütükoğlu, TTK, Ankara,  2011, s.18.

[4] Jan Reychman-Ananiasz Zajackowski, İng. Çev: Andrew S. Ehrenkreutz, T.C. Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü Osmanlı Arşivi Daire Başkanlığı Yayın No:10, İstanbul, 1993.