Mantar Üretimi İle Üretici Yapısı Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi: Korkuteli Örneği


Mülazımoğulları E., Ceylan R. F.

15. Ulusal Tarım Ekonomisi Kongresi, Çanakkale, Türkiye, 6 - 08 Eylül 2023, sa.165, ss.33-34

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Çanakkale
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.33-34
  • Akdeniz Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Amaç: Türkiye pazarında yoğun tüketim talebi bulan mantarın yaklaşık % 60’ ı Antalya ili Korkuteli ilçesinde üretilmektedir. Bölgede mantar üretim faaliyeti gerçekleştiren 60 üretici ile 2020 yılında yüz yüze görüşmeler yapılmıştır. Çalışma kapsamında elde edilen veriler ile mantar üretim faaliyetlerinin maliyet ve karlılığını etkileyen sosyo-ekonomik faktörlerin incelenmesi istenmektedir. Tasarım/Metodoloji /Yaklaşım: Çalışmada üreticinin değişken ve toplam maliyetini azaltacak veya brüt gelirini artıracak faktörlerin ilgili veriler yoluyla tahmini ve değerlendirmesi yapılacaktır. Bulgular: Çalışma bulguları yapılan analize bağlı olarak tam metinde sunulacaktır. Özgünlük/Değer: Bu çalışma ile pazar değeri artmakta olan kültür mantarı için üreticinin desteklenmesine yönelik önerilerin geliştirilmesi istenmektedir. Bunların paylaşımı gelecek projeksiyonuna olanak sağlayacaktır. Anahtar Kelimeler: kültür mantarı, Agaricus bisporus, Korkuteli, maliyet, kar, sosyo-ekonomik göstergeler JEL Kodları: E64, J11, D57

Purpose: Around 60 % of mushroom that has significant consumption demand in Turkish market has been produced in Korkuteli town of Antalya province. Face to face interviews were made with 60 mushroom producers in the region in 2020. It is aimed to analyse socio-economic factors that affect cost and profitability of mushroom production with the data retrieved. Design/Methodology/Approach: Factors that may reduce variable and total costs or increase gross income will be estimated and evaluated with the relevant data. Results: The findings will be presented in the full text due to the analysis Originality/Value: It is intended to develop proposals within this research to support producers for cultured mushroom that received more market value. Sharing these findings will enable future projections. Keywords: cultured mushroom, Korkuteli, cost, profit, socio-economic indicators JEL Classification: E64, J11, D57