5. Ruhsal İyileştirim Kongresi, Kocaeli, Türkiye, 9 - 12 Mayıs 2024, ss.95
Amaç: Bu çalışmada intihar girişimi nedeniyle acil servise başvuran olguların özelliklerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Retrospektif tipte yapılan çalışma kapsamında bir devlet hastanesi acil servisine 1 Ocak 2019-31 Aralık 2023 tarihleri arasında intihar girişimi ile başvuran 228 hastanın dosyası incelenmiştir. Çalışmanın verileri veri toplama formu aracılığıyla hastane kayıtları üzerinden toplanmıştır. Veriler bilgisayar ortamında analiz edilmiştir. Çalışmanın yapılabilmesi için etik kurul izni ve kurum izni alınmıştır.
Bulgular: İncelenen 228 vaka kayıtlarına göre hastaların %67.9’u kadın ve yaş ortalaması 28.72’dir. İntihar girişimlerinin %33.7’sinin ilkbahar aylarında gerçekleştirildiği saptandı. En fazla intihar girişiminin %26.7 oranla 2021 yılı içerisinde olduğu saptandı. Hastaların %3.07’sinin son beş yılda 1-3 kez tekrarlayan intihar girişiminde bulunduğu ve %92.1’inin ilaç içerek kendini öldürmek istediği belirlendi. İntihar girişimlerinin %7.4’ünün ölümle sonuçlandığı ve ölümle sonuçlanan intihar girişimlerinin %70.5’inin erkek olduğu saptandı. Hastaların %80’ine acil serviste psikiyatri konsültasyonu yapılmadığı belirlendi.
Sonuç: Bu çalışmadan elde edilen bulgulara göre; daha önce intihar girişimi olan hastaların çoğunluğunun genç yaşta ve kadın olduğu, tekrarlı intihar girişiminde bulundukları ve hastaların çoğunun psikiyatrik yardım almadığı görülmüştür. Acile intihar girişimi nedeni ile başvuran olguların belirlenip, psikiyatrik bakım almaları konusunda psikiyatri birimlerine yönlendirilmeleri ve izlemlerinin periyodik olarak yapılması önerilmektedir. Bununlar birlikte toplum ruh sağlığı açısından önemli ve önlenebilir bir sağlık sorunu olan intihara yönelik toplum temelli multidisipliner yaklaşımların geliştirilmesi gerekmektedir.
Anahtar sözcükler: Acil Servis, İntihar Girişimi, Ruh Sağlığı, Retrospektif Çalışma